Rupanya Pemecatan Kartunis Ujang Adalah 'Perintah' Dari Les Copaque


Kecoh isu pemecatan kartunis legend tanah air, Ujang oleh syarikat penerbitan Majalah Komik Upin dan Ipin seperti yang kami siarkan semalam. (Klik sini untuk baca artikel tersebut)

Seperti yang dikongsikan oleh Ujang di wall facebook beliau sendiri, hasil SMS dengan pihak Nyla Sdn Bhd akhirnya beliau mendapat tahu apakah punca sebenar yang membawa kepada pemecatan beliau.

Menurut Nyla Sdn Bhd, mereka terpaksa mengambil langkah memberhentikan Ujang dalam masa 24 jam atas arahan daripada pihak Syarikat Les' Copaque sendiri. Mereka turut memohon maaf kepada Ujang, atau nama sebenar beliau Ibrahim Anon atas tindakan pemecatan tersebut.


Ujang berkongsi screenshot SMS beliau bersama pihak Nyla Sdn Bhd yang mengaku tidak mampu berbuat apa-apa kerana terikat dengan lesen daripada Les' Copaque selaku pemilik jenama Upin & Ipin. Ujang juga merasakan pihak syarikat sudahpun mempunyai beberapa muka baru yang dilantik bagi menggantikan tempatnya selaku Penasihat Komik.Tidak mahu berdendam dengan sesiapa, Ibrahim atau Ujang memaklumkan bahawa beliau mengambil keputusan untuk memaafkan serta menghalalkan segala jasa dan sumbangan beliau terhadap syarikat tersebut selama ini. Dalam masa yang sama, Ujang berharap perkara seperti ini tidak akan berlaku lagi selepas ini.

Kami sendiri begitu terkejut dengan pendedahan Ujang ini, kerana syarikat yang terlibat bukannya nama kecil dalam industri seni kreatif di negara kita. Kartun animasi Upin & Ipin mempunyai begitu ramai peminat dalam kalangan kanak-kanak jadi perkara negatif seperti ini sudah pasti memberikan persepsi buruk buat jenama ini.

Buat Ujang, jangan berputus asa dan mengalah dalam perjuangan. Rakyat Malaysia sentiasa menyokong karya Ujang yang sememangnya begitu dekat dengan kami semua sejak dari dahulu lagi.

BACA JUGA: Kartunis Ujang Dikhianati Sekali Lagi, Kali Ini Dengan Majalah Upin & Ipin Pula

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top