Rakyat Perlu Ubah Cara Berfikir Untuk Maju - TPM


KUALA LUMPUR: Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menegaskan rakyat perlu bijak membuat tapisan sendiri terhadap pengisian sesuatu maklumat dalam menghadapi era ledakan teknologi maklumat, termasuk kesan kepada kehidupan.

Timbalan Perdana Menteri berkata, kaedah dan amalan tapisan sendiri dapat mengelak masyarakat daripada terjerumus ke kancah pengaruh negatif, sekali gus menghindarkan semua pihak daripada membuat sebarang keputusan tidak wajar.

Beliau berkata, persepsi yang tepat adalah kunci kejayaan ketika berdepan dengan pelbagai bentuk tohmahan dan fitnah.

"Untuk maju, cara berfikir harus berubah selari dengan kemajuan pesat teknologi maklumat.

"Ia adalah suatu tindakan yang bijak untuk mentransformasikan minda kita dengan menjadikan buku dan sumber maklumat yang sahih sebagai satu panduan hidup," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis penyampaian Anugerah Buku Negara (ABN) 2017 dan pengumuman calon Anugerah Telenovela 2017 di sini, malam ini.

Teks ucapan Timbalan Perdana Menteri dibacakan Menteri Pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid.

Timbalan Perdana Menteri turut mempertegaskan komitmen kerajaan untuk memperkemaskan Dasar Buku Negara dalam usaha memastikan idea kreatif rakyat mendapat tempat dalam pasaran global.

Sehubungan itu beliau menggesa semua pihak, sama ada di pusat pengajian tinggi seperti profesor, pensyarah mahupun guru berganding bahu dengan komuniti buku. Ini kerana, katanya usaha secara kolektif dapat mengembangkan lagi idea kreatif.

Ahmad Zahid juga mahu supaya budaya buku dikembangkan dan dijadikan komponen penting dalam Dasar Buku Negara dan perancangan pembangunan negara.

Oleh itu, katanya Dasar Buku Negara amat komited terhadap kemajuan buku dan ia dijelaskan dalam matlamat keempat dasar berkenaan yang mahu setiap buku yang diterbitkan mestilah mencapai mutu yang baik dari segi isi kandungan mahupun reka bentuk kulit buku.

"Untuk melayakkan Malaysia diberi taraf negara maju, setiap sejuta penduduk perlu menerbitkan sekurang-kurangnya 1,000 buku baharu setiap tahun. Ini bermakna, penduduk Malaysia yang sudah mencecah 30 juta orang haruslah menerbitkan sekurang-kurangnya 30,000 judul buku baharu setahun menjelang 2020.

"Mengikut statistik International Standard Book Number (ISBN) yang dikeluarkan oleh Perpustakaan Negara, saya difahamkan antara 2010 hingga 2016, kita hanya mampu menerbitkan antara 16,000 hingga 18,000 judul buku baharu sahaja," katanya.

Sementara itu empat kategori dicadangkan dalam ABN 2017 iaitu Anugerah Perdana, Anugerah Pengajian Tinggi, Anugerah Industri Buku dan Anugerah Telenovela.

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top