PROTON Akan Dijual Kepada Syarikat China, Geely?


Masih panas lagi cerita mengenai Proton, malam tadi terdapat laporan yang menyatakan bahawa pengeluar kenderaan nasional tersebut telah diberikan dana tambahan sebanyak RM1.7 bilion untuk memulihkan kembali keadaan. Dana ini adalah tambahan kepada pinjaman sebanyak RM1.25 bilion yang telah diberikan pada tahun lepas.

Dalam masa yang sama pengeluar kenderaan terkemuka China, Zhejiang Geely Holding Group (Geely), yang menyuarakan hasrat untuk menarik diri sebagai pembida bagi menjadi rakan kongsi strategik Proton pada akhir Mac lalu, dikatakan telah membuat pusingan-U dan terkini telah dikhabarkan bersetuju untuk membeli kepentingan di dalam Proton.

Sumber yang diperoleh Reuters, memberitahu, Geely bakal memperoleh 49% kepentingan terbesar di dalam Proton.

Seperti mana yang pernah dilaporkan sebelum ini, Geely dikatakan berminat bekerjasama dengan syarikat pengeluar kenderaan nasional negara itu untuk membina SUV Lynk & Co 01 versi pemanduan sebelah kanan di kilang pemasangan Tanjung Malim sekiranya perjanjian tersebut termeterai. Penawaran tersebut turut melibatkan pasaran eksport ke beberapa buah negara lain termasuk UK dan Australia.

Malahan Geely mempunyai perancangan untuk memperkukuhkan kedudukan Proton ke tahap yang lebih tinggi bagi keseluruhan struktur. Terdapat sumber dari China pula memberitahu, Geely juga berminat mahu mendapatkan Lotus sebagai sebahagian daripada perjanjian tersebut.

Sekiranya perjanjian di antara Proton dan Geely benar-benar sah termeterai, ia akan memberikan pengeluar kenderaan China itu keupayaan untuk menembusi pasaran pemanduan sebelah kanan. Ada sumber menyatakan Geely turut berjanji untuk menyediakan teknologi terkini pada kenderaan yang dibangunkan oleh Volvo.

Proton dijangka bakal membuat taklimat khas mengenai perkara tersebut hari ini. Nantikan perkembangan selanjutnya bersama kami.

BACA JUGA: DRB-HICOM Akan Buat Pengumuman Penting Hari Ini

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top