Jabatan Agama Serbu Kuliah Ajaran Sesat Disertai 36 Pengikut


SHAH ALAM - Tidak serik! Walaupun penguatkuasa Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) kerap mengadakan serbuan dan mengambil tindakan ke atas individu serta kumpulan yang mengajar tanpa tauliah termasuk menyebarkan ajaran yang bertentangan dengan Islam, golongan ini dilihat masih berani meneruskan kegiatan mereka.

Terbaharu, seramai 36 individu termasuk 34 pengikut kumpulan ajaran Islam Jamaah pula ditahan dalam serbuan di kawasan perumahan Kampung Tok Muda, Klang, semalam.

Pengarah Jais, Datuk Haris Kassim berkata, serbuan dibuat selepas bahagian Pengurusan Penguatkuasaan Jais melakukan risikan kira-kira jam 10.30 malam.Beliau berkata, ketika diserbu kesemua yang ditahan sedang mengikuti kelas ajaran di premis tersebut.

“Kita tahan tuan rumah, seorang guru serta 34 pengikut ajaran kumpulan itu yang berusia antara 17 hingga 60 tahun.

“Kesemua yang ditahan, dirakamkan percakapan mereka bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 119, enakmen pentadbiran Agama Islam Selangor 2003 pindaan 2015 & Seksyen 12 Enakmen Jenayah Syariah negeri Selangor 1995,” katanya.

Menurutnya, semua yang ditahan bagaimanapun dibebaskan dengan jaminan selepas selesai diambil keterangan.

Katanya, siasatan menunjukkan ajaran terbabit (Islam Jamaah) adalah antara tujuh ajaran yang difatwa menyeleweng dari ajaran Islam oleh Jabatan Mufti Selangor dan masih aktif di negeri ini.

"Orang Islam adalah dilarang sama sekali mengamalkan ajaran tersebut," katanya.


Antara ciri-ciri ajaran Islam Jamaah ialah menolak sumber hukum Ijma’ dan Qias, menganggap najis Mughallazah tidak perlu disamak, melakukan solat Jumaat di rumah serta mengeluarkan hukum bahawa mana-mana binatang yang mati di kawasan/perkampungan orang Islam tidak perlu disembelih dan halal dimakan serta tidak menghormati al-Quran dengan meletakkan di tempat yang tidak sewajarnya.

Dalam perkembangan lain, Haris berkata, sejak pihaknya menjalankan Ops Tauliah 1/2017, seramai 11 individu ditahan untuk siasatan lanjut di bawah Seksyen 119 Enakmen Pentadibran Agama Islam Selangor Tahun 2003 Pindaan 2015, manakala lapan kes dibuka bagi kesalahan menyebabkan ceramah agama tanpa tauliah.

Katanya, sebanyak 32 fail kes dibuka mengikut Seksyen 12&13 Enakmen Pentadbiran Agama Islam Tahun 2003 Pindaan 2015 kerana melanggar fatwa yang dikuatkuasakan.

“Masyarakat umum di luar sana perlu lebih berhati-hati dalam memilih untuk mempelajari ilmu agama Islam ini. Pastikan guru yang mengajar memiliki tauliah yang dikeluarkan oleh Majlis Agama Islam Selangor (Mais).

“Sekiranya mempunyai keraguan, masyarakat boleh semak dengan pejabat agama Islam daerah yang berhampiran,” katanya.

BACA JUGA: Perogol Maut Terjatuh Tingkat 12 Cuba Larikan Diri Daripada Ditangkap Polis

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top