Filem Underdog 'Baahubali 2' Pecah Rekod Kutipan Tertinggi Bollywood


MUMBAI: Filem pertempuran epik terbitan industri perfileman kurang dikenali India menggegarkan Bollywood dengan mencatatkan kutipan tertinggi negara itu setakat ini, kata penganalisis hari ini.

'Baahubali 2: The Conclusion', terakhir daripada dua siri pengembaraan fantasi, memperoleh lebih 10 bilion rupee (RM676 juta) di seluruh dunia sejak mula ditayangkan pada 28 April lalu.

Filem selatan India itu, yang dipenuhi dengan kesan khas, mengatasi filem pecah panggung Bollywood, 'PK', yang memperoleh kira-kira AS$120 juta (RM520 juta).

"Baahubali 2 sudah mengatasi 10 bilion rupee dalam kutipan kasar seluruh dunia, mengatasi PK lakonan Aamie Khan, yang sebelum ini menjadi filem India nombor satu di dunia," kata penganalisis filem India, Ramesh Bala.

Laman web Bollywoodhungama.com, yang mengikuti perkembangan industri filem India, juga melaporkan Baahubali 2 menjadi filem India yang mencatatkan kutipan paling tinggi di dunia dalam sejarah.

'Baahubali' menceritakan kisah dua beradik yang berperang menguasai kerajaan India dan adegan dalam filem itu menyaksikan ia dibandingkan dengan filem Hollywood, '300'.


Filem arahan SS Rajamouli itu memaparkan babak peperangan dan grafik komputer termasuk gajah yang mengamuk dan rempuhan lembu.

Ia dirakamkan dalam bahasa Telugu dan Tamil dari selatan India dan dialih bahasa ke Hindi dan beberapa bahasa daerah lain dan mencetuskan gelombang 'Baahubalimania' di seluruh negara itu apabila peminat membanjiri pawagam untuk mengetahui kesudahan kisahnya. - AFPBACA JUGA: Pengarah Les' Copaque Tidak Pernah Arah Untuk Pecat Ujang

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top