Ayahanda Mafia Ditembak Mati Ketika Sedang Berbasikal


PALERMO, Itali: Sekumpulan pembunuh menembak mati seorang ketua Mafia di Sicily, hari ini tatkala anggota kumpulan jenayah, Cosa Nostra, menunjukkan kekuatannya pada malam ulang tahun ke-25 satu pembunuhan paling kejam yang pernah dilakukannya.

Menurut saksi, Giuseppe Dainotti, 67, ditembak pada kepala ketika berbasikal di sebuah jalan di Palermo, hampir 25 tahun sejak majistret anti-Mafia, Giovanni Falcone maut dalam letupan di sebuah lebuh raya di pulau Itali itu.

Foto di lokasi kejadian mencetus imbasan keganasan puluhan tahun di ibu kota Sicily itu, menunjukkan mayat Dainotti ditutupi kain yang hanya menunjukkan kasutnya dan basikal putih tunggangannya terbiar di tempat dia rebah.

Pendakwa raya Palermo, Francesco Lo Voi berkata, pembunuhan itu adalah amaran kepada pihak berkuasa bahawa meskipun Cosa Nostra kelihatan menyepi, ia sebenarnya belum berkubur.

"Apabila ada orang mengatakan Mafia sudah tiada lagi atau terhapus, akan berlaku sesuatu yang mengesahkan ia masih di sini," katanya. - AFP

BACA JUGA: Setiap Pendaftaran Akaun Facebook Perlu Gunakan Cap Jari

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top