YDP Agong Solat Jumaat di Masjid Putra, Putrajaya


PUTRAJAYA: Yang di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V, berkenan berangkat menyertai rakyat jelata menunaikan solat Jumaat dan mendengar khutbah khas sempena Hari Pertabalan baginda di Masjid Putra, di sini sebentar tadi.

Keberangkatan tiba baginda kira-kira jam 1.20 petang disambut Menteri di Jabatan Perdana, Datuk Seri Jamil Khir Baharom dan Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM), Tan Sri Othman Mustapha.

Baginda dan 10,000 jemaah kemudian mendengar khutbah khas bertajuk 'Daulat Dijunjung, Kasih Disanjung' yang disampaikan oleh Jamil Khir sebelum mendirikan solat Jumaat dengan dipimpin Imam Besar Masjid Negara, Tan Sri Syaikh Ismail Muhammad.

Khutbah kali ini menghuraikan bahawa sistem pemerintahan beraja sudah lama diamalkan, di mana ketika itu masyarakat Melayu menganggap raja sebagai punca atau kuasa yang menjamin kedamaian, kemakmuran dan kegemilangan masyarakat yakni di mana ada raja yang berwibawa, maka akan wujud sesebuah negara.

"Oleh itu, kita dapati istilah 'kerajaan' ada hubung kaitnya dengan raja yang menjadi pemerintah bagi negara tertentu, tanpa seorang raja yang berdaulat dipercayai tiadalah negara, seterusnya manusia akan hidup dalam keadaan berpecah belah dan amat primitif sekali.

"Jelaslah bahawa konsep kesetiaan kepada raja sebagai 'ulil amri' menjadi satu asas yang penting dalam kehidupan masyarakat Melayu selagi ia tidak melangkaui ketaatan kepada Allah dan Rasul-Nya.

"Raja juga ditakrifkan sebagai payung kedaulatan negara dan menjalankan tanggungjawab memberi naungan saksama kepada setiap warga tanpa mengira kaum dan agama selain berperanan sebagai tonggak kestabilan, sumber keadilan, teras perpaduan, payung penyatuan dan instrumen kesatuan dalam kepelbagaian yang wujud," katanya.

Jamil Khir berkata, mimbar yakin, berasaskan kewibawaan Yang di-Pertuan Agong, kemakmuran negara dari segi perpaduan kaum, ekonomi, dan kesejahteraan politik dapat dilestarikan, malahan takhta Yang di-Pertuan Agong akan menjadi titik rujukan untuk masyarakat Islam terus bersatu.

Katanya, rakyat Malaysia amat bersyukur ke hadrat Ilahi kerana dikurniakan seorang raja yang berjiwa rakyat serta sanggup mencemar duli bersama-sama dengan rakyat jelata dalam keadaan susah dan senang.

"Kita juga harus menghormati dan memuliakan kedudukan baginda sebagai pemimpin, melaksanakan kebaikan bersamanya, membenci maksiat dan mengingkari keburukan yang dilakukan dengan cara nasihat dan kaedah-kaedah yang syarie.

"Mimbar ingin rumuskan bahawa kesetiaan kepada raja, pemerintah dan negara berkait rapat dengan ketinggian jati diri rakyat kepada pemimpin secara menyeluruh manakala rakyat harus mengetahui hak pemerintah dan meninggikan martabatnya supaya hubungan rakyat-pemerintah berjalan mengikut cara yang mulia lagi terhormat," katanya.

BACA JUGA: Maksud Sebenar Gelaran 'Duli Yang Maha Mulia' 

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top