'Korea Utara Lupa AS Juga Miliki Nuklear' - Mike Pence


WASHINGTON - AMERIKA SYARIKAT. Naib Presiden Amerika Syarikat, Mike Pence mengancam Korea Utara dengan tindak balas 'hangat' untuk sebarang penggunaan senjata konvensional atau nuklear dari negara itu.

"Mereka yang mencabar tekad atau kesediaan kita perlu tahu kami akan mengalahkan mana-mana serangan dan menewaskan sebarang penggunaan senjata nuklear atau konvensional dengan tindak balas AS yang paling berkesan.

"Washington akan sentiasa mencari keamanan tetapi di bawah pentadbiran Presiden Donald Trump, perisai pengawal dan pedang telah bersiap sedia," katanya di hadapan 2,500 kelasi di atas kapal USS Ronald Reagan di pangkalan tentera laut  AS Yokosuka, Tokyo Bay.

Pence turut memberitahu akan bekerjasama dengan sekutunya dan China mengenakan lebih tekanan ekonomi dan diplomatik terhadap rejim Kim Jong-un, selain meningkatkan jumlah tentera di rantau itu.

"AS akan mengukuhkan kekuatan di Asia Pasifik. Jepun pula memainkan peranan lebih besar dan tanggungjawab dalam pakatan kami pada tahun depan," katanya.

Pence tiba di Tokyo kelmarin, dari Korea Selatan di mana beliau memulakan lawatan 10 hari ke Asia.

BACA JUGA: Russia Cakap Jangan

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top