Trump Ingatkan Korea Utara Siapa 'Abang Kawasan'


WASHINGTON: Tentera Laut Amerika Syarikat (AS) berkata, tindakan menghantar pasukan serangan diterajui kapal pengangkut pesawat ke Semenanjung Korea bertujuan 'menunjukkan kekuatan' dalam menangani isu program senjata nuklear Korea Utara.

Langkah itu dijangka menimbulkan ketegangan di rantau terbabit, susulan serangan AS di Syria yang ditafsirkan sebagai memberi amaran kepada Pyongyang kerana enggan menghentikan program nuklear itu.

BACA JUGA: Korea Utara Bersedia 'Menampar' Amerika Syarikat

Korea Utara sebaliknya mengutuk serangan Khamis lalu sebagai keganasan yang tidak boleh diterima dan bertekad untuk meningkatkan tahap keselamatan negaranya.

"Ketua Turus Pemerintah Pasifik Amerika Syarikat mengarahkan pasukan serangan Carl Vinson ke arah utara sebagai langkah bersiap sedia di Barat Pasifik," kata jurucakap tentera, Komander Dave Benham.

"Korea Utara adalah ancaman nombor satu di rantau ini berikutan tindakannya yang cuai dan melulu serta tidak bertanggungjawab melancarkan ujian peluru berpandu, selain cuba membangunkan senjata nuklear," katanya.

Kumpulan serangan itu termasuk kapal pengangkut pesawat kelas Nimitz, USS Carl Vinson, pada mulanya dijadualkan ke Australia, namun kini ia dalam pelayaran dari Singapura ke barat Lautan Pasifik. - AFP

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top