TNB Jana Untung RM1.7 Bilion Suku Kedua 2017


KUALA LUMPUR: Tenaga Nasional Bhd (TNB) mencatatkan keuntungan sebelum cukai RM1.7 bilion pada suku kedua berakhir 28 Februari 2017, lebih tinggi berbanding RM1.5 bilion yang dicatatkan pada tempoh yang sama tahun lalu.

Pendapatan gergasi utiliti itu meningkat 6.4 peratus kepada RM11.16 bilion daripada RM10.5 yang dicatatkan pada tempoh sama sebelumnya.

Dalam kenyataan kepada Bursa Malaysia hari ini, TNB memaklumkan pendapatan yang lebih tinggi itu disumbangkan oleh lebihan kutipan semula Pelepasan Kos Tidak Seimbang (ICPT) yang lebih rendah pada suku semasa, berjumlah RM191.1 juta berbanding RM713.1 juta pada suku sebelumnya.

Menurut syarikat itu, lebihan kutipan semula ICPT yang lebih rendah menyebabkan harga purata arang batu meningkat semasa suku sedang dikaji berbanding dengan suku sebelumnya.

"Oleh itu, suku semasa mencatatkan keuntungan yang lebih tinggi yang boleh diagihkan kepada pemilik syarikat, berjumlah RM1.48 bilion berbanding RM1.32 bilion yang dicatatkan pada suku sebelumnya," katanya.

Untuk tempoh enam bulan, keuntungan sebelum cukai TNB meningkat sedikit kepada RM3.69 bilion daripada RM3.66 bilion yang direkodkan pada tempoh sama sebelumnya. Pendapatannya pula meningkat 5.8 peratus kepada RM22.4 bilion daripada RM21.17 bilion dalam tempoh sama sebelumnya.

Peningkatan pendapatan itu sebahagian besarnya disumbangkan oleh pertumbuhan permintaan elektrik sebanyak 2.3 peratus unit di Semenanjung Malaysia.

Presiden dan Ketua Eksekutif TNB, Datuk Seri Ir Azman Mohd berkata, TNB melaburkan sejumlah RM4.81 bilion perbelanjaan modal pada separuh pertama tahun ini yang telah meningkatkan aset keseluruhan kepada RM137.56 bilion.


Beliau berkata, perniagaan yang dikawal selia oleh TNB dalam segmen penghantaran dan pengagihan serta perniagaan bukan di bawah seliaan TNB juga telah menunjukkan prestasi yang baik pada separuh pertama tahun ini.

"Melangkah ke hadapan, prospek kumpulan bagi tahun kewangan berakhir 31 Ogos ini kekal berhati-hati dengan jangkaan harga komoditi global dan tenaga yang lebih tinggi di samping impak turun naik kadar tukaran mata wang," katanya.

TNB mengumumkan dividen tunggal akhir 17 sen sesaham biasa, membabitkan jumlah keseluruhan kira-kira RM960 juta.

Sejumlah kira-kira 68 peratus daripada dividen itu akan dikembalikan ke institusi berkaitan kerajaan seperti Khazanah Nasional Bhd, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Tabung Haji (TH).

BACA JUGA: Penjelasan Bagaimana Fenomena El-Nina Buatkan Bil Elektrik Melambung Tinggi

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top