Tentera Amerika Lancar 60 Peluru Berpandu Bedil Syria


WASHINGTON: Tentera Amerika Syarikat (AS) mula menyerang Syria apabila lebih 60 peluru berpandu Tomahawk dari kapal perang AS di Laut Mediterranean, dilepaskan pagi ini susulan serangan senjata kimia Syria.

Stesen televisyen Syria berkata, serangan AS ke atas sebuah pangkalan udara rejim adalah satu tindakan "pelanggaran".

"Perbuatan AS (dilakukan) terhadap sasaran ketenteraan Syria, menggunakan beberapa peluru berpandu," lapor saluran itu selepas AS mengumumkan serangan berkenaan.

Serangan menjelang waktu subuh kira-kira jam 3.45 pagi waktu tempatan Syria itu didakwa AS sebagai membalas serangan kejam senjata kimia oleh rejim Syria terhadap orang awam minggu ini, kata pegawai AS.


Ia adalah serangan balas pertama AS terhadap kerajaan Syria dan disifatkan sebagai perintah ketenteraan Donald Trump paling dramatik sejak menjadi presiden.

"Pada Selasa lalu, diktator Syria, Bashar al-Assad melancarkan serangan senjata kimia dahsyat ke atas orang awam yang tidak berdosa menggunakan ejen saraf maut," kata Trump.

"Malam ini saya mengarahkan serangan tentera yang menyasarkan lapangan terbang di Syria dari mana serangan kimia itu dilancarkan. Adalah menjadi kepentingan keselamatan utama negara Amerika Syarikat untuk mencegah dan menghalang penyebaran dan penggunaan senjata kimia maut."

"Malam ini saya menyeru semua negara-negara bertamadun untuk menyertai kami dalam usaha menamatkan pembunuhan dan pertumpahan darah di Syria serta menamatkan segala bentuk keganasan," kata Trump.

Scroll to top