'Kami Tawar USD25,000 Tetapi Beliau Mahukan USD45,000'- Presiden FAM


MENGUBAH CARA PEMIKIRAN INI SEBENARNYA IBARAT SEBUAH PERTEMPURAN

Saya dimaklumkan bahawa Mario Gomez menafikan bahawa beliau meminta gaji yang tinggi. Kami menawarkan USD25,000 kepada beliau tetapi beliau meminta USD45,000. Adakah itu bukan beliau meminta lebih daripada apa yang kami tawarkan?

Tidak mengapalah. Kami akan cari individu lain yang betul-betul mahu menjadi jurulatih Malaysia.

Saya sudah menetapkan satu polisi dimana setiap jurulatih luar negara perlu dibantu oleh jurulatih anak tempatan. Bukankah Tan Cheng Hoe sekarang adalah jurulatih anak tempatan yang bagus? Saya sedang melakukan kerjasama yang terbaik untuk skuad kebangsaan tetapi penyokong semua bising kata 'jangan ambil dia lah', 'pilih orang lain lah'.

Kami telah memulakan projek ini dan meminta beberapa nama untuk dipilih, dan nama Tan Cheng Ho tersenarai dan dilihat sebagai jurulatih yang terbaik buat masa sekarang. 

Bukankah untuk memilih yang terbaik bagi membimbing pasukan kebangsaan adalah keutamaan kita? Betulkah anda semua sayangkan pasukan kebangsaan? Dan betulkah anda semua inginkan perubahan? Apa yang anda semua nak sebenarnya?

Lagi satu perkara, pada masa ini penyokong dan pihak media telah diberikan keistimewaan untuk bertanya dan meminta sendiri kepada Presiden mengenai apa sahaja yang ingin diketahui dan pada bila-bila masa sahaja.


Malah tahap ketelusan dan maklumat yang telah saya kongsikan dalam masa 11 hari saya menjadi presiden adalah lebih banyak daripada apa yang anda dapat sejak 30 tahun dan anda semua masih lagi 'complaint'. Inilah dia pemikiran bola sepak Malaysia.

Kejayaan bukanlah mustahil, mengubah pemikiran ini sebenarnya ibarat sebuah pertempuran. Suatu waktu dahulu semua mahukan sangat perubahan, hendak itu hendak ini. Sekarang perubahan telah dilakukan dan sudah tahu apa punca dan masalah dari dalaman.

Tahu bagaimana kita hendak mengubah struktur, tahu bagaimana hendak dipertingkatkan, dan pada masa sama pasukan lain juga perlulah bersikap profesional.

Terdapat sesetengah pasukan tidak boleh diambil tindakan atas kesalahan yang dilakukan kerana atas dasar berkawan rapat dengan exco, dan kerana undi merekalah exco tersebut dapat jawatan tersebut. Maka, ia membuatkan exco tersebut jadi tidak berani untuk mengambil tindakan.

Kalau beginilah keadaannya kena sentiasa menjaga hati semua pihak, memang takkan ke manalah bola sepak Malaysia. 

Kalau masih tidak boleh mengubah pemikiran, masih hendak jaga hati kawan, kena tindakan denda pun tak boleh walau telah melanggar syarat dan peraturan, jadi lupakan sahaja perubahan. 30 tahun dahulu 'complain' kerana tak boleh hendak cakap apa-apa dan tak tahu perkembangan persatuan. Sekarang apabila dah tahu pun masih 'complain'.

Saya akan sentiasa menjalankan tugas saya kerana saya bukanlah seorang yang hanya pandai berkata-kata di laman sosial tetapi tidak memberi satu sumbangan kepada kemajuan bola sepak tanah air.

Selamat berjaya bola sepak tanahair, selamat berjaya penyokong bola sepak Malaysia.

DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor, Presiden Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM)

Kemaskini: Status facebook daripada page rasmi ini telah dipadam, dan dimuat naik di Facebook Page Rasmi FAM,

Scroll to top