'Saya Tak Dendam' - Bapa Thaqif


KOTA TINGGI: "Saya sudah memaafkan siapa yang terbabit, kami tidak berdendam dan biar kejadian ini jadi iktibar untuk semua," luah Mohd Gaddafi Mat Karim, bapa pelajar madrasah tahfiz, Mohamad Thaqif, yang meninggal dunia, semalam.

Artikel berkaitanSusulan Pelajar Tahfiz Dipotong Kaki, Mungkin Bukan Punca Disebat

Mohd Gaddafi, 43, berkata keluarganya reda dengan pemergian Mohamad Thaqif dan tidak pernah berdendam atau mahu menyaman mana-mana pihak sebaliknya menyerahkan kepada polis untuk mengambil tindakan.

Katanya, beliau juga berharap orang ramai tidak menyalahkan institusi tahfiz secara keseluruhan sehingga menyebabkan ada ibu bapa menjadi fobia atau takut mahu menghantar anak mereka ke sekolah berkenaan.

"Kalau diikutkan perasaan marah itu memang ada, apa tidaknya nyawa anak saya sudah tiada tetapi saya reda dan memaafkan semua. Tidak ada pun mahu memfailkan saman pada sesiapa.

"Kami serahkan kepada polis untuk menyiasat dan siapa yang bersalah biarlah undang-undang menghukumnya. Apa yang penting punca kejadian ini dijadikan iktibar untuk kami sekeluarga dan masyarakat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui di kediaman keluarga di FELDA Bukit Aping Timur di sini, hari ini.

Mohd Gaddafi berkata, beliau juga akan tetap menghantar dua lagi anak lelakinya meneruskan pengajian dalam bidang keagamaan di sekolah tahfiz.

"Saya tidak mahu aibkan mana-mana pihak. Biarlah polis jalankan siasatan dan tidak perlu salahkan anak-anak tahfiz ini," katanya.

Tinjauan di FELDA Bukit Aping Timur, hari ini mendapati keluarga terdekat, jiran dan sahabat hadir sejak awal pagi bagi menziarah dan menyampaikan ucapan takziah kepada Mohd Gaddafi dan keluarganya.

Mohamad Thaqif meninggal dunia ketika dirawat di Hospital Sultan Ismail (HSI) pada jam 2.05 petang iaitu beberapa jam selepas pembedahan bagi memotong tangan kanannya ditangguhkan susulan keadaan jantungnya yang tidak stabil.

Jumaat lalu, kedua-dua belah kaki Mohamad Thaqif terpaksa dipotong susulan masalah kesihatan yang didakwa berlaku selepas disebat pembantu warden sebuah madrasah tahfiz.

Jenazah Mohamad Thaqif dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam FELDA Bukit Aping Timur di sini kira-kira jam 12.30 tengah malam tadi.

BACA JUGA: Keluarga Sedia Ambil Tindakan Jika Betul Mohamad Thafiq Jadi Mangsa Dera

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top