Singapura Sokong Penuh Amerika Syarikat


WASHINGTON: Presiden Amerika Syarikat, Donald Trump menghubungi dua sekutunya di Asia, iaitu Singapura dan Thailand, dalam usaha meningkatkan tekanan terhadap Korea Utara berhubung program nuklear serta senjata balistiknya.

Menurut pegawai Amerika Syarikat, Trump mengadakan perbincangan dengan Perdana Menteri Thailand dan Singapura mengenai ancaman Korea Utara, selain mempelawa mereka ke Washington.

"Mereka berbincang mengenai pelbagai cara bagi mengenakan tekanan diplomatik dan ekonomi kepada Korea Utara," kata salah seorang pegawai Amerika Syarikat, yang enggan dikenali.

Perbualan Trump dengan dua pemimpin Persatuan Negara-Negara Asia Tenggara (ASEAN) itu, berlaku dua hari selepas Korea Utara melancarkan ujian senjata yang disifatkan Washington dan Seoul sebagai tidak berjaya.

Kelmarin, Trump menghubungi Presiden Filipina, Rodrigo Duterte, yang turut dijemput ke Rumah Putih.

Duterte berhadapan dengan kritikan kumpulan hak asasi manusia selepas kempen anti dadahnya mengorbankan lebih 8,000 mangsa.

Minggu lalu, Trump mengadakan perbincangan dengan pemimpin China dan Jepun mengenai isu Korea Utara.

"Kami memerlukan kerjasama pada semua peringkat dengan sebanyak mungkin rakan kongsi di kawasan itu, bagi memastikan semua pihak sepakat dalam mengambil sebarang tindakan.

"Jadi, sekiranya berlaku sesuatu di Korea Utara, kami mendapat sokongan semua pihak untuk melaksanakan pelan tindakan yang perlu dikuatkuasakan bersama rakan kita di kawasan itu.

"Kami perlu memastikan semua pihak mempunyai matlamat yang sama," Ketua Kakitangan Rumah Putih, Reince Priebus kepada rancangan This Week terbitan rangkaian televisyen ABC, semalam. - Reuters

BACA JUGA: Donald Trump Hentikan Latihan Ketenteraan di Korea

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top