'Bapak Segala Bom' Ini Adalah Jawapan Russia Kepada AS


Amerika mengejutkan dunia sekali lagi dengan menggugurkan bom bukan nuklear paling besar pernah wujud atas muka bumi ini dalam sebuah serangan yang didakwa dilakukan terhadap kawasan utama militan ISIS di Afghanistan.

Rujuk: AS Gugur Bom Terbesar Bukan Nuklear di Afghanistan

Bom milik Amerika tersebut diberi nama Massive Ordinance Air Blast ataupun lebih dikenali sebagai Mother of All Bombs (MOAB) kerana beratnya yang melebihi 21 ribu pound dan mampu memberikan kemusnahan yang sangat teruk kepada kawasan sasarannya.

Walaupun Amerika mengakui mereka memiliki 'Ibu Kepada Segala Bom' yang mencuri perhatian, bom bukan nuklear yang memberikan kesan jauh lebih buruk daripada bom Amerika tersebut adalah milik Russia. Mereka mempunyai 'Bapak Segala Bom' dan ianya sangat menggerunkan.


"Bapak Segala Bom" milik Russia adalah empat kali ganda lebih besar daripada MOAB Amerika dan mampu memberikan kemusnahan dengan radius sejauh 1000 kaki bersamaan jumlah letupan sekuat 44 tan bom TNT. Bom ini berbeza dengan bom-bom yang pernah digunakan kerana ianya meletup ketika masih di udara.

Sejak dicipta pada tahun 2007, beberapa siri ujian bom Russia tersebut menunjukkan ianya memberikan kesan kemusnahan menyerupai bom nuklear berskala kecil dengan kesan radioaktif yang tidak seteruk senjata nuklear.Apa yang pasti ianya bukanlah satu perkara yang baik sekiranya Amerika dan Russia bercadang untuk berperang sesama mereka kerana jelas sekali kedua-dua buah kuasa besar tersebut memiliki keupayaan peperangan yang mampu memberikan malapetaka besar buat umat manusia sekiranya perkara tersebut benar-benar berlaku.

Artikel Berkaitan: Putin Akui Hubungan Amerika-Russia Semakin Parah

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top