Sangka Diculik, Rupanya Pergi Bernikah di Siam


JOHOR BAHRU: Jururawat yang dilaporkan diculik bekas tunangnya, dijumpai di Kedah dan didapati sudah berkahwin dengan lelaki terbabit.

Sehubungan itu polis menolak dakwaan bahawa jururawat itu diculik seperti yang viral di laman sosial sejak minggu lalu. Ketua Polis, Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd, berkata jururawat berusia 30-an dan lelaki berusia 40 tahun, ditahan dengan kerjasama Ibu Pejabat Daerah (IPD) Kota Setar, semalam.

Katanya, hasil siasatan awal, jururawat itu mengaku keluar rumah bersama suspek secara rela hati untuk mengikut suspek berkahwin di Thailand.

"Mangsa kemudian tinggal di rumah ibu angkatnya di Pendang, Kedah sejak 30 Mac lalu dan sudah berkahwin dengan suspek di Thailand pada Isnin lalu.

"Mangsa turut menyatakan bahawa tiada kejadian culik dan ugutan bunuh sepanjang kejadian berkenaan," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Pada 31 Mac lalu, bapa mangsa membuat laporan polis berhubung anak perempuannya yang bertugas sebagai jururawat di Hospital Sultanah Aminah (HSA), dekat sini hilang.

Susulan kejadian itu, satu pesanan ringkas berkenaan kehilangan jururawat itu menjadi viral melalui aplikasi WhatsApps yang menyatakan mangsa diculik dan diugut bunuh menyebabkan kes itu disiasat mengikut Seksyen 363/342 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan melarikan orang dan kurungan salah.

Scroll to top