Risteena Munim Tak Tahan Berlakon Percuma, Buat Laporan Polis


KUALA LUMPUR: Selepas tidak mampu lagi bertolak ansur dengan sebuah syarikat produksi, Risteena Munim dan beberapa pelakon lain membuat laporan polis semalam.

Ia berikutan kegagalan pihak berkenaan melunaskan bayaran ke atas khidmat mereka bagi drama 30 episod untuk siaran sebuah televisyen berbayar.

Selain Risteena, 27, pelakon lain yang turut berbuat perkara sama termasuk Azrel Ismail, Bella Nazari dan Wan Nor Azlin.

Menurut pelakon terbabit, laporan polis terlebih dulu dibuat di Balai Polis Dang Wangi di sini, namun ia dipindahkan ke Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang, Selangor, kerana produksi itu beroperasi di kawasan berkenaan.

Katanya, produksi terbabit seakan-akan melengahkan penggambaran kerana enggan melangsaikan 20 peratus baki bayaran kedua berhak diterima mereka.

"Sebelum penggambaran, saya sudah menerima 30 peratus bayaran dijanjikan manakala 20 peratus lagi akan diberikan selepas selesai 15 episod.

"Selebihnya selepas tamat penggambaran. Sudah dua bulan kami menjalani penggambaran dan dalam tempoh itu, sepatutnya sudah 15 episod disiapkan.

"Namun, nampaknya produksi seperti melengahkan penggambaran kerana tidak mahu melepaskan 20 peratus bayaran, yang sepatutnya sudah diterima.

"Setiap kali ke set penggambaran dengan siap bersolek, ada saja perkara berbangkit seperti masalah lokasi dan prop, hingga kerja langsung tak menjadi dan masa terbuang begitu saja.

"Saya diugut saman RM700,000 jika ke lokasi penggambaran sebuah telefilem, sedangkan dari awal saya sudah memaklumkan komitmen saya dengan mereka. Orang kuat produksi juga sudah bersetuju tapi apabila tiba masanya, saya dilarang dan diugut pula.

"Keesokannya pada hari saya patut menjalani penggambaran telefilem berkenaan, komitmen kerja dengan drama itu langsung tiada dan kami diberi cuti," katanya kepada BH Online.

Kata Risteena, mereka juga akan membawa perkara itu kepada perhatian Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan Persatuan Seniman (SENIMAN) supaya produksi terbabit memberhentikan penggambaran jika tidak mampu membayar wang yang dijanjikan.

Mereka yakin syarikat produksi berkenaan tidak mempunyai duit meneruskan sesi penggambaran sehingga mengakibatkan seluruh tenaga kerja drama itu menanggung masalah.

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top