Risteena Kecewa Gaji 2 Bulan Tertunggak


KUALA LUMPUR: Pelakon, Risteena Munim, 28, mendakwa beliau bersuara kerana teraniaya dengan tindakan syarikat produksi, JNI Creative Sdn Bhd, yang melengahkan penggambaran sehingga tidak menerima gaji selama hampir dua bulan.

Katanya, tindakan membuat laporan polis dan membawa perkara itu kepada perhatian Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS) dan Persatuan Seniman (SENIMAN) bukan untuk memalukan syarikat produksi berkenaan, sebaliknya sekadar mempertahankan haknya yang seperti dipermainkan.

"Bayangkan, saya bekerja hampir dua bulan tanpa gaji. Kami bekerja untuk cari makan, bagaimana mahu bertahan jika tiada gaji?

"Saya tahu, kami harus menghabiskan penggambaran sehingga 15 episod, sebelum menerima 20 peratus baki bayaran kedua yang berhak diterima.

"Tetapi, bila penggambaran hendak dihabiskan jika lebih banyak cuti daripada bekerja? Kadang kala, mereka tidak memberitahu jadual cuti, sebaliknya sesuka hati saja berbuat begitu. Saya pernah datang ke lokasi dan sudah siap bersolek, akhirnya disuruh balik. Alasannya, tiada props dan lokasi.

"Saya lihat, kru produksi dan lokasi pun sering bertukar-tukar, penggambaran menjadi kucar-kacir dan tidak dapat disiapkan. Jadi, masalah bukan datangnya daripada pihak saya dan pelakon lain. Mereka yang bermasalah," katanya ketika dihubungi.

Risteena berkata, beliau dan pelakon lain sudah cuba berbincang dengan produser sebelum mengambil langkah seterusnya.


"Kami memberitahu pengurus produksi untuk bertemu dengan produser, Muhibbudin Ahmad. Kami mahu berbincang secara baik, tetapi mereka hanya mendiamkan diri.

"Jadi, sebelum apa-apa berlaku, kami ambil tindakan membuat laporan polis dulu," katanya.

Semalam, JNI Creative Sdn Bhd pada satu sidang media mengeluarkan notis tuntutan berjumlah RM1.5 juta terhadap Azrel Ismail dan Risteena atas dakwaan melanggar kontrak.

Tuntutan dibuat selepas Risteena, Azrel bersama beberapa pelakon lain seperti Bella Nazari, Wan Nor Azlin dan Riz Amin serta kru produksi membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Serdang pada 17 April lalu selepas mendakwa pihak produksi itu gagal melunaskan bayaran kedua.

Azrel dan Risteena juga didakwa hanya menyiapkan 13 episod dan enggan meneruskan penggambaran berbaki 17 episod lagi, membuatkan kos semakin meningkat, sekali gus membuatkan syarikat produksi menanggung kerugian.

Risteena, yang mengaku belum menerima notis terbabit, menafikan penggambaran sudah selesai sehingga 13 episod seperti didakwa, sebaliknya masih banyak lagi babak episod awal belum disiapkan mengikut jadual.

"Masih ada babak episod empat dan seterusnya yang belum selesai. Penggambaran dilakukan seperti lompat-lompat episod, jadi bila semuanya mahu selesai jika banyak bercuti?

"Selalunya, penggambaran 15 episod drama boleh dihabiskan selama 45 hari, tetapi kalau sudah masuk dua bulan, rasanya tidak salah jika kami bersuara," katanya.

Pelakon yang mencipta nama menerusi drama Menjinak Ombak itu berkata, beliau dan pelakon lain mengambil langkah tidak meneruskan penggambaran atas nasihat FINAS.

"Kami sudah berbincang dengan pihak FINAS, dan mereka mencadangkan kami tidak meneruskan penggambaran dulu. FINAS mahu melakukan siasatan ke atas syarikat produksi.

"Saya juga tidak lari, tetapi terus menunggu. Malah, saya tidak bekerja hingga ke hari ini. Bukan syarikat produksi tidak tahu, saya pernah menolak tawaran berlakon telefilem kerana mereka tidak membenarkannya. Jadi, dalam hal ini, siapa yang teraniaya?" katanya.

Anak kelahiran Pulau Pinang itu berkata, beliau sudah melantik peguam untuk menyelesaikan kemelut antaranya dengan syarikat terbabit.

"Kami mengharapkan kes ini tidak berpanjangan dan dapat diselesaikan dengan cara matang," katanya.

Sementara itu, Muhibbudin ketika dihubungi, enggan mengulas dakwaan Risteena. Beliau sebaliknya menyerahkan perkara itu kepada pihak peguam.

BACA JUGA: Pelakon Utama Drama Hadapi Saman RM15 Juta

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top