Rasuah Bola Sepak di Malaysia Masih Berleluasa

TMJ merupakan Presiden FAM yang baharu

IPOH: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengakui isu rasuah bola sepak membabitkan pemain negara masih belum reda dan ada nama tertentu dikaitkan dengan perbuatan itu.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Azam Baki berkata, pihaknya akan meneruskan siasatan dan memberi amaran kepada mereka yang terbabit.

"Saya memang ada nama tertentu (pemain disyaki terbabit dengan rasuah) dan saya bukan cakap kosong, dan ini amaran.

"Walaupun ada yang SPRM tidak dapat kesan, kita (SPRM) akan terus siasat. Ia (rasuah bola sepak) bukan berlaku disebabkan gaji (yang rendah) kerana sudah pernah berlaku dalam sejarah sebelum ini walaupun gaji kecil, pemain dulu bermain dengan integriti.

"Yang berlaku hari ini adalah disebabkan oleh ketamakan dan gaya hidup mewah (yang membelenggu pemain)," katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Ikrar Bebas Rasuah bersama SPRM, Persatuan Bola sepak Perak (PAFA) dan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP) di sini, hari ini.

Majlis ikrar berkenaan disaksikan Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir. Presiden PAFA, Datuk Seri Abdul Puhat Mat Nayan mengetuai 380 pemain dan pengurusan pasukan Liga Super, Piala Presiden, pasukan Belia Perak A dan B, pasukan bola sepak wanita Perak, pasukan Liga Perdana PKNP FC dan pasukan Liga Piala Presiden, membuat lafaz ikrar berkenaan.

Ditanya sama ada Perak turut terpalit dengan gejala rasuah bola sepak, Azam berkata setakat ini siasatan SPRM mendapati pemain negeri ini bebas daripada gejala itu. Sementara itu, Abdul Puhat berkata ikrar bebas rasuah itu dibuat secara sukarela atas kapasiti individu supaya mereka lebih bertanggungjawab dalam mengekang gejala berkenaan.

Katanya, ia jelas membuktikan usaha membanteras dan memerangi rasuah bukan sahaja menjadi tanggungjawab SPRM tetapi turut menjadi tanggungjawab bersama PAFA.

Scroll to top