Raja Saudi Iktiraf Malaysia Gambaran Islam Sebenar


KLUANG: Arab Saudi memilih Malaysia sebagai lokasi penubuhan Pusat Keamanan Antarabangsa Raja Salman (KSCIP) atas dasar keadaan negara ini yang menggambarkan imej sebenar Islam.

Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata perkara itu dinyatakan sendiri oleh Setiausaha Agung Liga Dunia Islam, Sheikh Dr Muhammad bin Abdul-Kareem Al-Issa, ketika mengunjungi Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, Khamis lalu.

"Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al Saud berkenan dan bersetuju KSCIP dibina di negara kita. Mereka boleh memilih negara yang lebih kaya, lebih besar, lebih maju tetapi memilih Malaysia kerana melihat negara ini menggambarkan imej negara Islam sebenar.

"Mereka melihat Malaysia sebagai negara moden, toleransi dan kasih sayang serta aman terutama dalam keadaan dunia melihat Islam dari kaca mata menyedihkan, pembunuhan, militan, keganasan serta pelarian," katanya.

Hishammuddin yang juga Naib Presiden UMNO berkata demikian selepas menyempurnakan majlis perasmian Berkelompok Persidangan Tahunan UMNO Cawangan Pusat Daerah Mengundi (PDM) Kahang Timur dan Ulu Dengar di Pusat Aktiviti FELDA Kahang Timur di sini, hari ini.

Beliau yang juga Menteri Dengan Tugas-Tugas Khas di Jabatan Perdana Menteri, berkata perkara yang mencemari imej Islam perlu dijawab serta diperbetulkan.

"Kita bukan saja kena jawab tapi kita juga nak tentang Daesh.

"Ini bukan saja dari segi ketenteraan tetapi juga konteks menyerang balas naratif ideologi Daesh itu sendiri.

"Saya yakin KSCIP akan dapat membantu usaha kita semua termasuk negara Islam lain membetulkan persepsi dan imej negatif Islam itu sendiri," katanya.

Hishammuddin berkata, perincian mengenai tugas dan jawatankuasa KSCIP akan diumumkan ketika kunjungan Timbalan Putera Mahkota Arab Saudi, Putera Muhammad bin Salman Al Saud ke negara ini, bulan depan.

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top