Pengeluaran Minyak Dunia Susut Lonjakkan Harga Bahan Bakar


PARIS: Pengeluaran minyak dunia pada bulan Mac susut berikutan perjanjian pemotongan output, kata Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC).

Bagaimanapun, usaha pakatan pengeluar minyak itu untuk membendung lambakan global diancam oleh firma Amerika Syarikat (AS) yang terus giat dengan aktiviti cari gali.

Dunia mengeluarkan sejumlah 95.82 juta tong sehari (mbd) bulan lalu, susut sebanyak 230,000 tong berbanding Februari, kata OPEC dalam laporan bulanannya.

Pengeluaran oleh OPEC sendiri, yang merangkumi satu pertiga output dunia, jatuh sebanyak 153,000 tong sehari kepada 31.93 mbd, demikian menurut sumber kedua yang dipetik di dalam laporan berkenaan.

Wall Street Journal, memetik individu yang rapat dengan perkembangan itu hari ini berkata, Arab Saudi sudah memberitahu negara anggota OPEC ia mahu perjanjian berkenaan diperbaharui.

Harapan supaya pemotongan output dilanjutkan membantu harga minyak meningkat hari ini, dengan penanda aras AS, WTI menokok 0.4 peratus pada AS$53.62 manakala Brent berada 0.5 peratus lebih tinggi pada AS$56.51 pada lewat petang tadi.

Sementara itu, permintaan global bagi minyak dijangka meningkat sebanyak 1.27 mbd tahun ini, tinggi sedikit berbanding anggaran awal OPEC, kata pakatan itu di dalam laporan berkenaan. -AFP

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top