Peluru Berpandu AS Bunuh 9 Nyawa Termasuk 4 Kanak-Kanak Syria


DAMSYIK: Serangan peluru berpandu Amerika Syarikat yang menyasarkan pangkalan udara di tengah Syria, hari ini, mengorbankan sembilan penduduk awam, termasuk empat kanak-kanak, lapor agensi berita SANA.

Ia melaporkan, lima daripada mangsa, termasuk tiga kanak-kanak, maut di kampung Shayrat di luar pangkalan udara yang berkongsi nama sama.

"Bedilan peluru berpandu AS juga terkena kampung Al-Hamrat, yang mengorbankan empat penduduk awam termasuk seorang kanak-kanak.

"Tujuh lagi cedera apabila peluru berpandu terkena rumah di Al-Manzul, empat kilometer dari pangkalan udara Shayrat," menurut laporan itu.

Washington berkata, ia melancarkan 59 peluru berpandu ke arah pangkalan Shayrat sebagai tindak balas kepada serangan kimia 'kejam' di bandar dikuasai pemberontak, yang dipersalahkan Presiden Donald Trump ke atas rejim Syria.


Pentagon berkata, ia percaya pesawat yang melancarkan serangan di Khan Sheikhun dibuat dari pangkalan itu.

Pegawai AS berkata, komander Russia di Syria dimaklumkan mengenai serangan itu sebelum ia dilancarkan bagi mengelakkan kematian yang akan mencetuskan krisis lebih mendalam.

Tentera Syria, pada awalnya berkata enam maut dalam serangan itu, pertama kali serangan secara langsung dilancarkan AS terhadap kerajaan Presiden Bashar al-Assad. - AFP

Scroll to top