Najib Razak & Hadi Awang Tersenarai 500 Tokoh Muslim Paling Berpengaruh


SHAH ALAM - Bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim antara ahli politik negara yang tersenarai sebagai tokoh berpengaruh dalam buku '500 Muslim Paling Berpengaruh edisi 2017'.

Menerusi buku “The 500 Most Influential Muslims In The World” edisi 2017, selain Anwar, turut tersenarai adalah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak; bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, dan bekas Yang diPertuan Agong  Sultan Abdul Halim Mu’adzam Shah menerusi kategori Pemimpin Terhormat.


Sementara Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang turut tersenarai dalam kategori pendakwah dan tokoh rohani.

Dalam pada itu, ada beberapa lagi tokoh dari Malaysia yang tersenarai untuk kategori seni dan budaya, bisnes, sains dan teknologi.

Antaranya Presiden Dewan Perdagangan Islam Malaysia (DPIM), Tan Sri Muhammad Ali Hashim bagi kategori bisnes, sementara itu, kumpulan nasyid terkenal, Raihan, Datuk Siti Nurhaliza dan Hafiz Hamidun tersenarai dalam kategori seni dan budaya.

Sementara angkasawan pertama Malaysia, Datuk Dr Sheikh Muszaphar Shukor tersenarai dalam kategori sains dan teknologi.

Pencalonan dinilai berdasarkan pengaruh umat Islam khususnya mempunyai dalam masyarakat Islam dan cara bagaimana pengaruh mereka telah memberi manfaat kepada masyarakat Islam, di dalam dunia Islam dan dari segi mewakili Islam kepada orang bukan Islam.

Sementara "berpengaruh" bagi maksud buku ini ditakrifkan sebagai "mana-mana orang yang mempunyai kuasa (sama ada budaya, ideologi, kewangan, politik atau sebaliknya) untuk membuat perubahan yang akan memberi kesan yang besar ke atas Dunia Islam".

Buku ini bermula dengan bahagian 50 keseluruhan, kedudukan umat Islam yang paling berpengaruh di dunia.

Baki 450 Umat Islam yang paling menonjol dipecahkan kepada 15 kategori tanpa kedudukan, ilmiah, politik, pentadbiran, keturunan, pendakwah dan panduan rohani, wanita, belia, kedermawanan/kebajikan, pembangunan, sains dan teknologi, seni dan budaya, qari al-Quran, media, radikal, rangkaian Islam antarabangsa dan isu semasa.

Pusat Pengajian Strategik Diraja Islam untuk pertama kalinya menerbitkan buku “The 500 Most Influential Muslims In The World” tahun 2009.

Penerbitnya adalah Pusat Pengajian Strategik Diraja Islam – sebuah badan kajian bebas yang bergabung dengan Institut Pemikiran Islam Diraja Aal al-Bayt yang berpangkalan di Amman Jordan.

BACA JUGA: Kajian Meramalkan PAS Akan Kalah Besar PRU14

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top