Najib Berjaya Batalkan Saman Tun Mahathir


KUALA LUMPUR - Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur membenarkan permohonan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membatalkan saman yang difailkan Tun Dr Mahathir Mohamad, dan dua lagi berhubung dakwaan salah guna kuasa dalam jawatan awam.

Keputusan itu dibuat Hakim Abu Bakar Jais dalam kamar, hari ini.

Peguam Datuk Mohd. Hafarizam Harun memberitahu pemberita,  dalam keputusannya itu berkata, mahkamah berpendapat bahawa Najib bukan seorang penjawat awam dalam jawatan awam.

Mahkamah turut memerintahkan Mahathir, bekas Naib Ketua Umno Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan, 54, dan bekas ahli Wanita Umno Langkawi Anina Saadudin, 41, selaku plaintif membayar kos RM30,000.

Najib, pada 19 April 2016, memfailkan permohonan untuk membatalkan saman ketiga-tiga mereka atas alasan tidak terdapat elemen perbuatan salah laku dan pecah amanah sebagai penjawat awam seperti didakwa oleh ketiga-tiga plaintif.

Kesemua plaintif memfailkan saman terhadap Najib atas dakwaan salah laku di pihak perdana menteri melibatkan dana pembangunan strategik 1MDB.

Melalui saman yang difailkan pada 23 Mac tahun lepas, mereka mendakwa defendan, dengan sengaja mengganggu siasatan terhadap dakwaan kewangan berkenaan 1MDB dan syarikat- syarikat  berkaitan, serta siasatan aliran masuk wang RM2.6 bilion dan RM42 juta daripada SRC International ke dalam akaun peribadi perdana menteri itu.

Mereka mendakwa Najib telah melakukan tindakan dan langkah sehingga menyebabkan beliau dapat mengelak daripada berhadapan dengan kesan dan akibat di sisi undang- undang atas segala dakwaan salah laku atau perbuatan jenayah.

Mereka juga menyatakan perlantikan empat ahli jawatankuasa kira-kira (PAC) ke jawatan menteri dan timbalan menteri atas arahan Najib telah menyebabkan siasatan 1MDB terhenti.

Najib turut didakwa memberi nasihat dan representasi yang tidak telus kepada Yang Dipertuan Agong berhubung keadaan kesihatan Peguam Negara ketika itu, Tan Sri Gani Patail bagi menyingkirkannya supaya tidak dapat meneruskan hasil siasatan telus serta bebas terhadap dakwaan kepada Perdana Menteri.

BACA JUGA: Isteri Bakar Rumah Lepas Suami Rancang Kahwin Lagi

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top