Messi Jaring Gol Ke-500 di Stadium Keramat Real Madrid


Lionel Messi sekali lagi menjadi hero Barcelona apabila menyempurnakan gol kemenangan dalam perlawanan El Clasico menentang musuh tradisi, Real Madrid. Lebih menarik lagi, dua gol Messi tersebut menjadikan jumlah jaringannya untuk Barcelona mencecah angka 500 - paling banyak dalam sejarah kelab.

Kemenangan 3-2 Barcelona itu juga merapatkan jurang antara mereka dengan Real Madrid kepada hanya 3 mata sahaja, dengan Real mempunyai kelebihan satu lagi perlawanan dalam tangan. Ianya sekaligus memberikan peluang untuk kelab bimbingan Luis Enrique terus mencabar kejuaraan La Liga.


Walaupun bermain dengan kecederaan di hidung selepas disiku oleh pertahanan Marcelo, Messi masih berupaya mencetuskan inspirasi buat rakan sepasukan mereka apabila menyamakan jaringan 1-1 sebelum tamat separuh masa pertama. Perlawanan seterusnya menjadi semakin menarik dengan kedua-dua pasukan melakukan serangan bertali arus ke arah lawan masing-masing.

Kecemerlangan penjaga gol Barcelona dan Real Madrid menjadikan perlawanan ini antara El Clasico yang paling menarik pernah disaksikan. Real terpaksa bermain dengan sepuluh pemain selepas kapten mereka Sergio Ramos dilayangkan kad merah atas kekasaran terhadap Messi.

Jaringan pemain gantian James Rodriguez memberikan nafas lega kepada peminat Real Madrid buat sementara waktu sebelum Lionel Messi melengkapkan malam sempurna buatnya dan Barcelona apabila menjaringkan gol kemenangan pada minit terakhir masa tambahan.


Dua gol itu juga meletakkan Messi sebagai penjaring gol terbanyak dalam liga, jauh meninggalkan seteru utamanya Cristiano Ronaldo di tempat ketiga selepas Luis Suarez.


Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top