Mat Sabu Kritik PBB Semakin Kehilangan Fungsi


SHAH ALAM - Peranan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) sebagai badan pengawal dunia tidak lagi berfungsi dengan sepatutnya.

Presiden Amanah, Mohamad Sabu berkata, fungsi dan kewujudan PBB kini semakin tidak dihiraukan, di mana kuasa unilateral sudah mengambil alih dan menentukan segala-galanya di dunia sekarang.

"Keutuhan dan keunggulan PBB yang menjadi bersangkutan dengan kedaulatan negara, peperangan, kenegaraan, kemiskinan, kelaparan dan bencana semakin dipertikaikan.

[ARTIKEL BERKAITAN: Senjata kimia: AS lancar peluru berpandu ke Syria]

"Jikalau ada berlaku serangan bom kimia dari mana-mana pihak, sepatutnya PBB menyiasat siapa yang melepaskan bom kimia itu. Sebaliknya tanpa apa-apa keputusan dari PBB, siasatan belum bermula, Amerika Syarikat (AS) telah mula menyerang pengkalan udara Syria," katanya dalam kenyataan, hari ini.

AS melancarkan peluru berpandu ke pangkalan udara Syria sebagai tindak balas kepada serangan senjata kimia ke kawasan dikuasai pemberontak.

Pentagon berkata, 59 peluru berpandu tomahawk dilepaskan pada 4.40 pagi waktu Syria. Dalam ucapan televisyen, Presiden AS, Donald Trump berkata, serangan itu adalah susulan serangan senjata kimia.

Berpuluh-puluh orang awam, termasuk kanak-kanak meninggal dunia dalam serangan gas yang disyaki pada Selasa di bandar Khan Sheikhoun di wilayah Idlib.

Katanya lagi, negara-negara yang bertamadun sepatutnya bangkit menerusi PBB mencari jalan penyelesaian dan bukan menimbulkan konflik yang semakin parah.

"Sepatutnya negara-negara anggota memberi tekanan kepada PBB supaya mengendalikan pilihan raya di Syria. Biarlah rakyat Syria menentukan siapa yang mereka mahu memimpin negara mereka sama ada Assad dan kumpulannya atau puak-puak menetang. Syaratnya mereka menerima demokrasi dan keputusan rakyat.

"Tetapi di bawah Donald Trump dan parti republikan seringkali berlaku perang dan terbaru serangan telah berlaku ke atas Syria beberapa hari lalu. Kita bersimpati kepada mangsa serangan termasuk kanak-kanak yang maut akibat serangan senjata kimia.

"Persoalannya, kenapa tidak ada kasihan belas yang sama ke atas kanak-kanak di Yaman, di Pakistan dan Afghanistan yang juga di hujani oleh roket-roket dari drone yang dipandu secara automatik oleh Amerika di Pentagon?" katanya lagi.Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top