Korea Utara Sedia Uji Nuklear Walaupun Ditekan Amerika


WASHINGTON: Korea Utara kini bersedia melancarkan satu ujian nuklear di tapak ujian Punggyeri, lapor kumpulan pemantau 38 North.

"Imej satelit komersial tapak ujian nuklear Punggye-ri Korea Utara pada Rabu menunjukkan aktiviti berterusan di sekitar North Portal dan beberapa individu berada di sekitar pusat arahan tapak pelancaran itu," kata kumpulan penganalisa berkaitan Korea Utara itu dalam laman webnya.

Beberapa ujian peluru berpandu Korea Utara baru-baru ini mencetuskan kebimbangan Amerika Syarikat (AS) bahawa Pyongyang mungkin membangunkan peluru berpandu antara benua yang mampu sampai ke AS, tidak lama lagi.

Wujud spekulasi bahawa negara itu mungkin bersedia menjalankan pelancaran peluru berpandu atau satu lagi ujian nuklear, yang keenam sempena sambutan ulang tahun kelahiran ke-105 pengasasnya, Kim Il-Sung, Sabtu ini.

Laman berita Voice of America malam tadi memetik kerajaan AS dan beberapa sumber lain yang melaporkan Korea Utara kelihatan seperti sudah meletakkan satu peralatan nuklear dalam sebuah terowong dan ia mungkin dilancarkan pada waktu pagi Sabtu ini. - AFP

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top