Kilang Gula Terbesar Malaysia Mula Operasi Tahun Hadapan


JEMPOL - Pembinaan kilang penapis gula terbesar Malaysia di Tanjung Langsat, Johor telah siap 80 peratus dan dijangka memulakan operasi pada tahun depan, kata Pengerusi  Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV), Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad.

Beliau berkata, apabila beroperasi ia dijangka mampu mengeluarkan satu juta tan metrik gula bertapis setahun.

"Ini akan menjadikan MSM  (MSM Malaysia Holdings Bhd) bukan sahaja dapat menjual gula bertapis di pasaran tempatan tetapi juga untuk dieksport ,"katanya.

Beliau berkata demikian kepada Bernama ketika ditemui selepas majlis Penyerahan Komputer dan Penyampaian Bantuan Kumpulan Wang Amanah Pelajar Miskin (KWAPM) di Sekolah Kebangsaan Felda Serting Hilir 2 (F) di sini, hari ini.

MSM yang dikuasai syarikat perladangan utama FGV dan menguasai 65 peratus bahagian dalam pasaran gula tempatan telah membelanjakan RM90 juta bagi pembelian tanah 20.477 hektar untuk kilang penapis ketiga negara.


Mohd Isa berkata, kilang tersebut akan mendapat bekalan gula mentah daripada beberapa negara, termasuk Brazil, China dan Thailand.

"Bekalan gula mentah ini kita beli daripada beberapa negara lain sebab  kita tiada projek tanam tebu dalam sekala besar .

"Saya fikir tanah pun tak begitu sesuai dan di Negeri Sembilan ini pernah dibuat projek penanaman tebu pada awal 60-an dan 70-an dan didapati kandungan gula dalam tebu itu tidak berapa cukup,"katanya. - Bernama

BACA JUGA: Lelaki Ceroboh Istana Johor Kena Penjara

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top