Islam Diramal Agama Terbesar Dunia 58 Tahun Lagi


BILANGAN bayi Islam dijangka mengatasi bilangan bayi beragama Kristian dalam tempoh dua dekad akan datang menjadikan Islam sebagai agama terbesar menjelang tahun 2075, mengikut analisis data terbaharu oleh Pusat Penyelidikan Pew, seperti dilaporkan The Guardian.

Orang yang tidak mempunyai agama semakin mengecil dalam populasi penduduk dunia ekoran kadar kelahiran menurun dan peningkatan bilangan umat Islam dan Kristian.

Antara tahun 2010 dan 2015 dianggarkan 31 peratus daripada bayi yang dilahirkan di dunia adalah daripada ibu bapa Muslim, jauh melebihi 24 peratus daripada penduduk dunia yang dipegang oleh umat Islam kini.

Dalam tempoh yang sama, 33 peratus bayi di dunia dilahirkan beragama Kristian hanya sedikit lebih tinggi dari 31 peratus penduduk global beragama Kristian kini.

Peratusan ini akan berubah kerana profil umur muda umat Islam dan kadar kesuburan yang lebih tinggi.

Antara tahun 2030 dan 2035, bayi (225 juta) akan lahir beragama Islam lebih daripada Kristian iaitu 224 juta.

Manakala di antara tahun 2055 dan 2060, jurang berkenaan akan ketara kepada 6juta iaitu 232 juta kelahiran Muslim, dan 226 bagi agama Kristian.

Sementara itu, kematian di kalangan orang Kristian di Eropah mengatasi kelahiran.

Di Jerman, di antara tahun 2010 dan 2015, terdapat lebih kurang 1.4 juta lebih banyak kematian daripada kelahiran di kalangan orang Kristian.

Laporan itu turut menambah, pola ini dijangka berterusan di banyak negara Eropah pada dekad akan datang.

Walaupun penduduk Kristian yang agak muda dan subur di sub-Sahara Afrika, ia menyumbang kepada ketidakseimbangan 37 peratus kematian di dunia kebelakangan ini.


Penduduk yang tidak mempunyai agama membentuk 16 peratus daripada penduduk dunia tetapi hanya menghasilkan 10 peratus bayi di dunia.

Oleh itu pada tahun 2055-2060, 9 peratus daripada semua bayi akan dilahirkan oleh wanita agama yang tidak berkaitan, manakala lebih daripada 70 peratus akan lahir dalam Islam, 36 peratus atau 35 peratus Kristian.

Pada tahun 2015, daripada 7.3 bilion orang di dunia, Kristian adalah kumpulan agama terbesar, iaitu 31 peratus, umat ​​Islam kedua pada 24 peratus, diikuti oleh agama "tiada" (16 peratus), Hindu (15 peratus) dan Buddha (7 peratus).

Unjuran tidak mengandaikan sama ada bayi akan mengekalkan agama ibu bapa mereka atau cuba bertukar agama kerana pola penukaran adalah kompleks dan pelbagai.

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top