India Laksana Cukai GST 1 Julai


NEW DELHI: India akan melaksanakan cukai barang dan perkhidmatan (GST) selepas rang undang-undang berkaitan pencukaian itu diluluskan Rajya Sabha (Dewan Negara) Parlimen India, semalam.

Sistem pencukaian GST, yang menjadi pembaharuan cukai terbesar sejak kemerdekaan India pada 1947 itu dijangka mula dilaksanakan pada 1 Julai 2017.

Ia akan membantu memperkukuhkan ekonomi India. Rajya Sabha meluluskan empat perundangan tambahan kepada GST semalam tanpa pindaan.

Pada 29 Mac lalu, Lok Sabha (Dewan Perwakilan) memberi kelulusan terhadap empat peruntukan undang-undang GST.

Pembaharuan cukai berkenaan membuktikan kesepaduan politik dalam badan perundangan itu.

Ketika perbahasan di Rajya Sabha baru-baru, Menteri Kewangan India, Arun Jaitley berkata: "Saya gembira apabila berkaitan kepentingan negara, semua parti politik mencapai kata sepakat."


Bekas perdana menteri India, Manmohan Singh turut menyokong langkah terbaru itu.

Kerajaan India semasa pimpinan Manmohan tidak dapat meluluskan undang-undang GST disebabkan kekurangan konsensus terhadap peruntukan cukai berkenaan.

"Ia boleh menjadi agen perubahan, dan saya tidak jangka wujud kesukaran ke arah melaksanakannya," kata Manmohan.

GST adalah pembaharuan ekonomi yang paling ketara India, akan menggabungkan eksais pusat, cukai perkhidmatan, cukai nilai tambah dan levi tempatan lain, sekali gus mewujudkan satu pasaran seragam yang akan ditadbir urus oleh Majlis GST. - BERNAMA

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top