Harga Minyak Sawit Diramal Turun Akhir Tahun Ini


BANGI: Harga minyak sawit mentah (MSM) dijangka turun kepada kira-kira RM2,250 tan metrik pada akhir tahun ini, apabila pengeluaran mula pulih selepas fenomena El Nino.

Pengerusi LMC International Ltd, Dr James Fry, berkata fenomena La Nina juga berlaku dalam tempoh yang singkat, justeru kini timbul spekulasi bahawa akan berlaku satu lagi kitaran El Nino.

"Juga minyak biji sesawi, minyak kacang soya dan minyak bunga matahari mencatatkan pengeluaran yang baik, terutamanya dari Argentina dan Brazil, yang bermakna akan terdapat peningkatan bekalan minyak sayur-sayuran termasuk minyak sawit, yang akan membawa kepada stok tinggi MSM," katanya selepas membentangkan laporan prospek bekalan, permintaan dan harga minyak sayuran di Seminar Jawatankuasa Penasihat Lembaga Minyak Sawit Malaysia 2017 di sini, hari ini.

Fry berkata pertumbuhan pengeluaran MSM Malaysia dijangka mencecah 22.5 juta tan metrik tahun ini, peningkatan lebih daripada lima juta tan metrik berbanding pengeluaran 17.3 juta tan metrik tahun lalu.

"Bagaimanapun pertumbuhan pada Januari-Februari tahun ini lebih pantas berbanding paras yang dicatatkan pada 1999 apabila pengeluaran mencecah hampir 22 juta tan metrik.

"Unjuran kami menyasarkan pengeluaran MSM 2017 sebanyak 19.6 juta tan metrik, dengan prestasi perlahan dijangkakan pada suku kedua, tetapi masih dalam lingkungan 2.2 juta tan metrik mengatasi pengeluaran 2016," katanya.

Fry berkata isu yang dibangkitkan di Eropah berhubung kelestarian minyak sawit juga dijangka membawa kepada penurunan permintaan terhadap komoditi itu.

Parlimen Eropah meluluskan resolusi bahawa hanya minyak sawit lestari dari segi alam sekitar boleh diimport ke Kesatuan Eropah selepas 2020.

Bagaimanapun, beliau berkata ini mungkin diimbangi oleh pengurangan subsidi biodiesel oleh Indonesia bagi program mandat biodieselnya, yang dijangka mengekang kenaikan stok MSM.

"Indonesia mempunyai mekanisme yang mana CPO Fund negara itu menggunakan pendapatan daripada levi eksport AS$50 satu tan metrik bagi MSM dan AS$30 bagi olefin sawit, untuk memberi subsidi kepada penggunaan biodiesel tempatan dalam adunan diesel.

"Apabila kos MSM lebih tinggi berbanding diesel, mandat perlu dikekalkan kecil, kerana CPO Fund tidak dapat memberi subsidi dalam jumlah yang besar," kata Fry sambil menambah Indonesia CPO Fund akan menyuntik kira-kira AS$750 juta dalam subsidi biodiesel tahun ini."

Katanya, mekanisme Indonesia mungkin tidak mencukupi untuk menyerap tekanan peningkatan stok MSM, tetapi ia akan membantu menyederhanakan kenaikan, sambil mencadangkan Malaysia boleh menggunakan mekanisme yang sama. - BERNAMA

Scroll to top