CIMB Sedia RM1 Bilion Untuk Pinjaman Perumahan Tanpa Faedah


KUALA LUMPUR: CIMB Group memperuntukkan kira-kira RM1 bilion untuk pinjaman perumahan dengan faedah sifar peratus kepada kakitangannya yang berpendapatan di bawah RM3,500, bagi nilai kediaman tidak melebihi RM250,000 mulai 1 Mei ini.

Ketua Pegawai Sumber Manusia Kumpulan CIMB, Datuk Hamidah Naziadin, kira-kira 4,000 kakitangan dikenal pasti akan mendapat manfaat daripada faedah berkenaan.

Katanya, melalui faedah pinjaman perumahan itu juga kakitangan tidak perlu membayar ansuran pinjaman perumahan bagi tempoh tiga tahun pertama pinjaman bagi kediaman yang sudah siap dibina manakala bagi kediaman yang belum siap, pinjaman hanya mula di bayar selepas lima tahun dari tarikh pembiayaan diluluskan.

"Usaha terbaharu ini bagi mengurangkan bebanan yang ditanggung kakitangan yang berpendapatan rendah dan membolehkan staf memiliki kediaman sendiri," katanya ditemui BH dan New Straits Times di pejabatnya di Menara CIMB KL Sentral di sini.

Pada sambutan Hari Pekerja CIMB yang diadakan Rabu lalu yang dihadiri Menteri Kewangan Kedua, Datuk Seri Johari ABdul Ghani, Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan CIMB, Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz mengumumkan manfaat pinjaman itu kepada kakitangan.

Beliau turut mengumumkan bantuan kewangan kepada kakitangan berstatus ibu atau bapa tunggal yang mana RM200 diberikan sebagai bantuan persekolahan kepada setiap anak berumur tujuh hingga 18 tahun.

Bantuan itu diberikan maksimum untuk lima anak saja. Hamidah menjelaskan bantuan persekolahan itu bertujuan menampung perbelanjaan pendidikan anak kakitangan berstatus ibu bapa tunggal yang seterusnya menyumbang kepada agenda pembangunan belia negara.
"Kita harap dengan bantuan itu ibu atau bapa tunggal ini tidak dibebani masalah kewangan dan mereka dapat menjalankan kerja dengan lebih baik. Kebajikan pekerja keutamaan kami kerana kami percaya pekerja adalah aset dan tulang belakang syarikat yang perlu dihargai," katanya.

Beliau berkata, kakitangan CIMB yang berpendapatan di bawah RM2,000 pula diberikan bantuan sebanyak RM50 untuk membayar bil air dan RM100 dalam bentuk nilai kad Touch N Go (TNG) bagi mengurangkan kos pengangkutan bagi pembayaran tol dan bayaran berkaitan.

Katanya, pemberian insentif itu juga memudahkan kakitangan mengurangkan perbelanjaan rumah bagi membolehkan mereka memberikan tumpuan kepada perkara lain yang lebih penting untuk kehidupan harian.

Beliau turut mengumumkan kumpulan bank itu kini sudah pun menyempurnakan projek perintis memperkenalkan waktu kerja yang anjal dan sesuai dengan keperluan kakitangan di tiga jabatan di syarikat itu.

Waktu kerja yang anjal ini akan diperkenalkan kepada kesemua jabatan di seluruh Malaysia mulai 7 Mei ini.

"Kami mahu mewujudkan suasana bekerja yang fleksibel, adil dan saksama kepada kakitangan. Kami cuba memenuhi permintaan pekerja yang mempunyai masalah untuk bekerja seperti biasa.

"Contohnya, ada pekerja yang terpaksa menjaga ibu bapa atau anak yang sakit, kami jadualkan semula waktu kerja mereka supaya mereka terus dapat bekerja dan dalam masa yang sama terus berbakti dan menjalankan tanggungjawab sebagai anak atau ibu bapa.

"CIMB sudahpun memperkenalkan program 'Staff Rejuvenation Programme' (Program Memugarkan Pekerja) selama beberapa tahun untuk mewujudkan suasana bekerja yang mesra gender, prihatin dengan kebajikan pekerja serta mengurangkan tekanan.

"Selain cuti bersalin tiga bulan diberikan kepada pekerja wanita, pekerja juga boleh mengambil cuti tambahan tanpa gaji sehingga setahun di bawah Program Memugarkan Pekerja untuk sebab peribadi termasuk atas sebab membesarkan anak kecil; pekerja lelaki bercuti untuk membantu isteri selepas bersalin; menjaga ibu bapa yang uzur; cuti belajar, malah berehat daripada bekerja.

"Melalui program ini kami memberi jaminan mereka yang bercuti ini tidak akan terjejas pembangunan karier kakitangan termasuk kenaikan gaji dan pangkat," katanya.

BACA JUGA: "Saya Menyesal Tak Tulis Travelog Masa Travel"

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top