CIA Dakwa Russia Dalang Disebalik Kemenangan Donald Trump


WASHINGTON: Ahli perundangan yang meneliti usaha Russia mempengaruhi pilihan raya presiden Amerika Syarikat (AS) tahun lalu, mendedahkan tindakannya ke Cyprus untuk menyiasat operasi pengubahan wang haram yang mungkin digunakan Kremlin.

Ahli Kongres Demokrat dari Illinois, Mike Quigley, yang berkhidmat dalam Jawatankuasa Perisikan Dewan Rakyat, menyifatkan kunjungan itu sebagai 'bermaklumat dan tepat pada masanya'.

Negara Meditterranean itu adalah lokasi Russia disyaki mengubah berjuta-juta dolar secara haram sebagai sebahagian campur tangan kempen pilihan raya AS.


"Jawatankuasa Perisikan perlu mengkaji bentuk dan skop pengubahan wang haram serta bagaimana penggunaan akaun di luar pesisir pantai seperti di Cyprus yang digunakan Kremlin untuk meluaskan pengaruhnya di luar negara.

"Kunjungan ini membantu jawatankuasa kami menyambung titik tertentu dalam campur tangan Russia dan aktiviti jahat lain yang mereka lakukan di seluruh dunia," Quigley dalam satu kenyataan.

Agensi perisikan AS mendakwa Presiden Russia, Vladimir Putin, mendalangi usaha menggodam dan kempen palsu untuk memberi kemenangan kepada Presiden Donald Trump.

Cyprus sudah lama dilihat sebagai 'syurga' bagi Russia menyembunyikan kekayaan dana mereka dengan menukar 'mata wang hitam' kepada 'Euro putih'. - AFP.

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top