Britain Tidak Akan Jual 'The Rock'


LONDON: Setiausaha Luar Britain, Boris Johnson menegaskan Gibraltar "tidak akan dijual" ketika rundingan United Kingdom (UK) keluar dari Kesatuan Eropah (EU).

Sebelum ini, EU berkata Sepanyol berhak ke atas Gibraltar atau dikenali panggilan sebagai 'the Rock'.

"Gibraltar bukan untuk dijual. Gibraltar tidak boleh dijual beli. Gibraltar bukan untuk tawar-menawar, " tulis Johnson dalam akhbar Sunday Telegraph.

Cadangan EU menyatakan tiada perjanjian antara EU dan Britain yang terpakai terhadap mana-mana wilayah luar Gibraltar tanpa perjanjian antara Britain dan Sepanyol.

Pemimpin pembangkang di 'the Rock' mendakwa, kenyataan itu bermaksud Madrid berpotensi menyekat akses Gibraltar terhadap mana-mana rundingan perjanjian perdagangan dengan EU.

Wilayah luar milik Britain itu bimbang Madrid berusaha mendapatkan kedaulatan ke atas 'the Rock'.

Pada masa sama, Johnson menekankan dasar kerajaan "masih tetap dan tegas". Kedaulatan Gibraltar tidak boleh diubah tanpa kebenaran nyata daripada UK dan rakyat Gibraltar.

"Status Gibraltar tidak pernah berubah sejak 1713. Ia tidak mengubah apa-apa ketika UK menyertai "Pasaran Bersama" pada 1973 dan ketika itu Sepanyol bukan anggota. Tiada bezanya hari ini," tulisnya.


Wilayah seluas 6.7 kilometer persegi meliputi semenanjung di kawasan selatan Sepanyol, menempatkan 33,000 penduduk.

Ia menjana pendapatan dengan industri perjudian elektronik dan sektor kewangan luar pesisir yang berurusan dengan seluruh Eropah.

Pemimpin Gibraltar, Fabian Picardo pada Jumaat turut membidas cadangan EU, melabel ia sebagai "tidak perlu" dan "diskriminasi".

Scroll to top