Abai 'Nasihat' White House, Tentera Syria Gugur Bom Tong di Daraa


BEIRUT: Tentera kerajaan Syria yang berjuang menentang pemberontak di Daraa, menggugurkan beberapa bom tong di bandar terletak di wilayah selatan itu hari ini, sehari selepas Rumah Putih berkata, penggunaan bahan letupan itu mungkin menjurus tindak balas Amerika Syarikat (AS).

Pemantau Hak Asasi Manusia Syria (SOHR) berkata, pertempuran di Daraa meletus semalam apabila pemberontak menyerang kawasan ditawan kerajaan di pusat bandar.

Katanya, 16 pejuang pro-kerajaan termasuk seorang berpangkat kolonel tentera terbunuh. Kedua-dua SOHR dan aktivis berpusat di Daraa, Ahmad al-Masalmeh berkata, jet pejuang melakukan serangan di bandar itu ketika helikopter menggugurkan sekurang-kurangnya lapan tong dipenuhi bahan letupan.

Jurucakap Rumah Putih, Sean Spicer berkata semalam, penggunaan bom tong yang berulang-kali digunakan tentera kerajaan sepanjang konflik enam tahun itu mungkin menjurus kepada tindak balas AS.

Ulasannya dibuat beberapa hari selepas Washington melepaskan hampir 60 peluru berpandu Tomahawk ke atas pangkalan udara Syria susulan serangan senjata kimia didakwa dilakukan tentera kerajaan.

Sementara itu, Kementerian Pertahanan Russia berkata, dua pegawai tenteranya maut manakala yang ketiga cedera parah dalam serangan meriam di Syria, tanpa memaklumkan lokasi. - AP

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top