6 Persediaan Utama Lelaki Sebelum Bernikah


Ramai lelaki tidak berfikir panjang dan bersedia sepenuhnya untuk mendirikan rumahtangga sebaliknya membiarkan diri mereka dikuasai oleh nafsu dan kehendak yang meluap-luap untuk segera menikmati keseronokan alam rumahtangga dan menjalani kehidupan barus ebagai suami isteri.

Oleh yang demikian, persediaan sebelum perkahwinan adalah amat mustahak dimiliki oleh setiap pasangan  yang akan menjadi ketua keluarga dan pemimpin dalam kehidupan isteri dan anak-anaknya. 6 persediaan  yang paling penting untuk diperhatikan dan diusahakan oleh anak-anak muda sebelum menyahut gelaran sebagai seorang suami.

1. MEMILIKI AQIDAH YANG SAH

Aqidah yang sahih bermaksud ikatan kepercayaan dan pegangan di antara seorang hamba dan Allah yang terjalin secara benar dan sah disisi agama melalui petunjuk  Al-Quran  dan As-sunnah yang sahih.

Hal ini menjadi asas dan perkara  yang paling penting dan utama dimiliki oleh seorang muslim sebelum melakukan sebarang urusan keagamaan yang lain.

Sebelum mendirikan rumahtangga, maka hendaklah seseorang anak muda atau lelaki itu berusaha menbersihkan aqidahnya dari sebarang kesalahan dan kesilapan dan berusaha memperkukuhkan keimanan dan keyakinannya kepada Allah SWT menurut ajaran  Al-Quran dan As-sunnah.

2. MEMPUNYAI TUJUAN DAN PERANCANGAN HIDUP

Adalah penting bagi seorang suami untuk meminpin keluarganya menuju kesebuah destinasi dan matlamat tertentu dengan menggunakan perkahwinan dan keluarganya sebagai kenderaan.

Oleh itu,  sebelum melangsungkan perkahwinan, hendaklah dipastikan kita memiliki matlamat dan tujuan jelas yang mahu dicapai dari perkahwinan ini agar ianya dapat membantu kita memimpin dan memandu perkahwinan menuju ke matlamat yang dimahukan.

3. MEMPUNYAI ASAS KEKUATAN  JIWA DAN KAWALAN DIRI

Kekuatan jiwa bermaksud kekuatan hati dan kepribadian  yang dimiliki oleh seseorang yang dapat menyebabkan dia mampu mengawal dirinya dan kuat menghadapi dugaan dan cabaran dalam kehidupan.

Antara asas kekuatan jiwa yang paling mustahak untuk dimiliki oleh seseorang lelaki sebelum melangkah  ke alam perkahwinan ialah seperti kesabaran dan  kawalan diri dari melakukan perkara yang tidak sepatutnya.

4. MEMPUNYAI KESIHATAN YANG BAIK

Persediaan kesihatan sebelum bernikah bermaksud menjaga diri daripada penyakit, virus dan kuman berbahaya serta apa-apa yang boleh memudaratkan pihak isteri dan keluarga yang akan dibina.

Selain daripada itu, hendaklah seseorang lelaki muslim menjaga kesihatannya seperti bersenam, menjaga pemakanan agar dirinya tetap sihat dan segar untuk pernikahan dan tidak menjadi beban kepada keluarga atau isterinya selepas bernikah.


5. MEMPUNYAI PEKERJAAN DAN PENDAPATAN  SERTA TEMPAT TINGGAL

Para lelaki muslim dan bakal suami hendaklah memiliki pekerjaan dan pendapatan yang mampu untuk membiayai sara hidup dan kehidupan isterinya bersama keluarga sebelum mendirikan pernikahan dengan cara bekerja atau berniaga.

Tidak disyariatkan untuk memiliki rumah yang besar atau mewah tetapi hendaklah ianya mampu melindungi keselamatan isteri dan auratnya serta dapat memberkan perlindungan dari hujan dan panas serta tidak memudaratkannya untuk menetap didalamnya.

6. MEMILIKI KEMAHIRAN ASAS DALAM HIDUP

Antara kemahiran asas yang penting ialah kemahiran komunikasi dan kemahiran mendidik isteri dan anak-anak dengan berkesan atau kemahiran memujuk para isteri dan anak-anak apabila berlakunya masalah dan pergaduhan.

Komunikasi boleh member kesan besar kepada perkahwinan jika tidak dijaga dengan baik dan diabaikan.

Kemahiran bertukang dan berkebun pula boleh memberikan manfaat kepada pendapatan, manakala kemahiran seperti pengetahuan tentang kesihatan dan perubatan boleh membantu keluarga apabila berlakunya kecemasan dan kemalangan.

Scroll to top