5 Butir Peluru Terpaksa Dibiarkan Dalam Badan Mangsa


ALOR SETAR: Kanak-kanak berusia 12 tahun yang cedera akibat terkena tembakan peluru penabur dilepaskan pemburu ayam-ayam kelmarin, selesai menjalani pembedahan hari ini.

Pengarah Kesihatan negeri, Datuk Dr Norhizan Ismail, berkata mangsa, Nur Syahida Bakar, menjalani pembedahan lebih lima jam bermula 12.05 pagi tadi untuk mengeluarkan baki 11 lagi bebola peluru penabur yang berada dalam badannya.

"Pembedahan itu dikendalikan tiga pakar iaitu Pakar Pembedahan Plastik, Pakar Bedah Am dan Pakar Ortopedik, namun hanya enam daripada 11 bebola peluru terbabit dikeluarkan iaitu pada dahi, bahagian atas tangan kanan, siku kanan dan lutut kanan.

"Sementara baki lima lagi bebola peluru tidak dikeluarkan atas kesepakatan ketiga-tiga pakar terbabit berikutan kedudukannya yang agak dalam yang mana sekiranya dikeluarkan melalui pembedahan, ia akan mendatangkan lebih kerosakan kepada tisu di kawasan berkenaan," katanya.

Dalam kejadian kira-kira 6.30 petang kelmarin, Nur Syahida cedera terkena 13 bebola peluru penabur dilepaskan pemburu burung ayam-ayam yang tersasar, ketika mangsa sedang makan di dapur rumahnya di Kampung Lubuk Keriang, dekat Langgar, di sini.

Mangsa yang cedera dikejarkan ke Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) sebelum dua daripada 13 bebola peluru penabur berjaya dikeluarkan di Jabatan Kecemasan dan Trauma hospital itu.

Ditanya mengenai keadaan kanak-kanak itu, Dr Norhizan berkata mangsa stabil dan pihak yang merawatnya akan terus memantau perkembangan kanak-kanak itu.

Mengenai baki lima lagi bebola peluru dalam badan mangsa, beliau berkata kebiasaannya bebola yang ditinggalkan tidak mendatangkan masalah.

"Apa pun untuk tidak mengambil sebarang kemungkinan berlaku, kanak-kanak berkenaan akan terus dipantau walaupun selepas dibenarkan pulang dalam masa terdekat," katanya.

Jangan lupa untuk LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top