4 Pelajar IPTA Didakwa Miliki Ganja


AYER KEROH: Empat penuntut universiti awam (UA) mengaku tidak bersalah di Mahkamah Majistret di sini, hari ini atas tuduhan memiliki ganja di sebuah pangsapuri di Jalan Pelanduk Putih, tahun lalu.

Iman Batrisyia Shamsulkamar, 21; Ahmad Yaseer Bahrin, 21; Muhammad Al Ameen Abd Azeez, 21; dan Nurul Amira Abdullah, 23; membuat pengakuan itu sejurus pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Norina Maludin.

Keempat-empat tertuduh didakwa memiliki ganja berat bersih 0.16 gram di sebuah pangsapuri di Jalan Pelanduk Putih, jam 4.15 petang, pada 18 April 2016.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 6 Akta Dadah Berbahaya 1952, dan boleh dihukum mengikut seksyen dan akta sama yang dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum lima tahun dan denda maksimum RM20,000, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Muhammad Azri Zakaria menawarkan jaminan RM3,000 bagi setiap tertuduh dengan seorang penjamin.


Bagaimanapun, semua tertuduh yang diwakili peguam James Thanjong Tuan merayu jumlah jaminan dikurangkan dengan alasan masih menuntut di UA.

Mahkamah kemudian membenarkan jaminan RM1,700 bagi setiap tertuduh dengan seorang penjamin dan menetapkan 12 Mei ini sebagai tarikh sebutan semula kes dan laporan kimia.

Scroll to top