3 Pemain Bola Sepak Ditahan Terima Rasuah


KUALA LUMPUR: Tiga pemain sebuah kelab bola sepak dalam Liga Perdana ditahan selepas dipercayai terbabit menerima rasuah daripada bookie untuk menentukan keputusan perlawanan, semalam.

Sumber Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata seorang daripada mereka ialah pemain import. Suspek berusia antara 26 hingga 29 tahun.

Bagaimanapun pemerhatian dalam carta Liga Perdana mendapati kelab berkenaan tidaklah begitu menyerlah dan berada pada kelompok agak tercorot.

Bagi kes itu, mereka dipercayai mengambil antara RM10,000 hingga RM30,000 bagi menentukan keputusan perlawanan dalam Liga Perdana

"Bagaimanapun, mereka dipercayai sudah mengaut keuntungan ratusan ribu ringgit hasil daripada wang rasuah bola sepak itu.

"Setakat ini hanya tiga individu yang ditahan tetapi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak menolak kemungkinan lebih ramai lagi akan ditahan berhubung siasatan kes itu pada masa terdekat," katanya.

Timbalan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Datuk Azam Baki, ketika dihubungi BH mengesahkan tangkapan itu dan berkata pihaknya tidak akan bertolak ansur dengan perbuatan yang boleh menjatuhkan reputasi sukan negara.

"Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, SPRM akan terus memantau dan menyiasat pemain-pemain bola sepak serta akan mengambil tindakan sewajarnya sekiranya perlu," katanya.

Kelmarin, Azam mengakui isu rasuah bola sepak membabitkan pemain negara masih belum reda dan ada nama tertentu dikaitkan dengan perbuatan itu.

Scroll to top