SOP Harga Mingguan Bahan Api Dibentangkan Minggu Depan


BATU KURAU: Prosedur Operasi Standard (SOP) penetapan harga siling bahan api secara mingguan akan dibentangkan pada mesyuarat Kabinet minggu depan.

Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, Datuk Seri Hamzah Zainudin, berkata mekanisma harga siling bahan api itu akan ditentukan sebelum dikuatkuasakan bulan depan.

"Saya akan umumkan pada 1 April ini selepas semua (SOP) siap sepenuhnya," katanya kepada pemberita selepas merasmikan mesyuarat Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG) Sekolah Kebangsaan Ulu Sepetang di sini, hari ini.

Minggu lalu, Hamzah mengumumkan penetapan harga siling bahan api petrol dan diesel yang akan diumumkan setiap minggu.

Hamzah berkata, SOP khusus dalam penentuan harga bahan api perlu ada bagi mengelakkan bahan bakar itu melebihi harga yang sepatutnya di pasaran.

Katanya, penetapan harga siling minyak itu mungkin diumumkan pada hari Isnin atau Sabtu setiap minggu berbanding ketika ini ia hanya dilakukan sebulan sekali.

Mengulas mengenai subsidi minyak, Hamzah berkata, ia tidak diberikan bagi memberi keadilan kepada rakyat yang tidak menggunakan kenderaan persendirian.

Katanya, sebaliknya subsidi diberikan kepada rakyat secara lebih teratur melalui pemberian Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M).

"Kerajaan menyediakan sistem pengangkutan awam yang lebih baik dan terancang seperti Transit Aliran Ringan (LRT) dan Transit Aliran Massa (MRT).

"Justeru, saya jelaskan tidak timbul isu kerajaan tidak bertanggungjawab dan tidak memikirkan kebajikan rakyat," katanya.

Scroll to top