Rasuah: Exco Johor Tidak Bersalah Selagi Belum Dibuktikan Bersalah


MUAR: Semua pihak perlu menunggu siasatan selesai dan tidak menjatuhkan hukuman awal berkaitan kes penahanan seorang EXCO kerajaan negeri Johor oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) kelmarin.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, berkata mungkin masih ada perkara yang masih belum diperjelaskan kerana siasatan masih dilakukan dan beliau mahu keadilan juga kepada mereka yang disiasat.

"Cuma saya harap, jangan kita awal menghukum mereka yang disiasat kerana mereka juga mempunyai keluarga. Dalam keadaan sebegini, saya konsisten tiada siapa yang akan meletakkan diri mereka melebihi undang-undang.

"Kalau tidak benar, Alhamdulillah kerana tidak ada sesiapa yang tidak berdosa akan menjadi mangsa. Tidak kira sahabat, kawan atau saudara, kalau menyalahi undang-undang, terpaksalah menghadapi undang-undang negara. Itu sahaja," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Majlis Perasmian Berkelompok Mesyuarat Cawangan-Cawangan UMNO Bahagian Muar di Bangunan UMNO Bahagian Muar di sini, hari ini. Yang turut hadir, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri yang juga Ketua UMNO Bahagian Muar, Datuk Razali Ibrahim.

Hishammuddin yang juga Menteri Pertahanan berkata, beliau secara peribadi turut berasa sedih kerana ia membabitkan sahabat yang dikenalinya sejak dari dahulu lagi.Ditanya mengenai persepsi negatif rakyat terhadap UMNO Johor dan kerajaan negeri, beliau menegaskan isu terbabit tidak akan menjejaskan keyakinan rakyat kerana isu terbabit disiasat secara telus.

"Daripada prinsip, integriti dan usaha ini (siasatan) secara tidak langsung akan dapat menambah baik urus tadbir kerajaan negeri Johor seperti yang dinyatakan oleh Menteri Besar Johor ( Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin) dan juga titah tuanku (Sultan Ibrahim Iskandar)," katanya.

LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top