Malaysia Usir Duta Korea Utara Serta Merta


SHAH ALAM - Wisma Putra hari ini mengeluarkan perintah kepada Duta Korea Utara, Kang Chol untuk meninggalkan Malaysia dalam tempoh 48 jam.

Perintah itu dibuat setelah Kang Chol gagal menghadirkan diri ke Wisma Putra di Putrajaya pada jam 6 petang hari ini.

Memetik laporan The Star, Wisma Putra telah menghantar nota kepada kedutaan itu di Jalan Datai, Bukit Damansara berhubung keputusan tersebut.

Dalam masa sama, kerajaan Malaysia menuntut permohonan maaf dari Korea Utara di atas tuduhan berhubung pembunuhan warga Korea Utara Kim Jong-nam.

“Kementerian Luar melalui Nota Diplomatik dihantar ke Kedutaan Korea Utara bagi memaklumkan bahawa Kang Chol diisytiharkan sebagai ‘Persona Non Grata’ selepas gagal menghadirkan diri ke mesyuarat itu.

“Beliau dikehendaki meninggalkan Malaysia selewat-lewatnya 48 jam dari masa mesyuarat terbabit sepatutnya berlangsung, 6 petang, Sabtu," katanya dalam satu kenyataan media.

Baru-baru ini, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi meminta Kementerian Luar mengkaji semula hubungan diplomatik dengan Korea Utara susulan kenyataan biadab dikeluarkan Kang Chol berhubung kes pembunuhan Jong-nam.

Jong-nam berada di KLIA2 pada 13 Februari bagi menaiki penerbangan ke Macau apabila tiba-tiba dihampiri dua wanita yang dikatakan menyapu mukanya dengan tangan yang dilumur bahan beracun.

Jong-nam, yang menggunakan pasport tertera nama Kim Chol, meninggal dunia semasa dalam perjalanan ke Hospital Putrajaya.

LIKE Facebook BULETIN

Scroll to top