Kewibawaan Perdana Menteri Dicemburui Ramai - Annuar Musa


JERLUN: Kewibawaan Datuk Seri Najib Razak mengendalikan isu membabitkan konflik Malaysia-Korea Utara menyebabkan pembangkang resah dan tidak senang duduk.

Ketua Penerangan UMNO, Tan Sri Annuar Musa, berkata Perdana Menteri menunjukkan prestasi yang membanggakan dalam isu terbabit hingga memberi kelebihan kepada kerajaan Barisan Nasional (BN).

Katanya, soal kepentingan politik dan kepartian dalam mengendalikan kes sebegini diketepikan kerana apa yang lebih utama adalah ketegasan pemimpin dalam soal kedaulatan, undang-undang dan maruah negara.

"Sebenarnya ada orang bimbang dengan kewibawaan tinggi ditunjukkan Perdana Menteri dalam menangani isu ini kerana ia memberi kelebihan buat kerajaan... perkara positif bagi kerajaan adalah berita buruk buat mereka.

"Adalah menjadi tanggungjawab kerajaan dan pemimpin untuk menguruskan sesuatu isu dengan baik kerana sudah diberikan mandat oleh rakyat termasuklah isu berkaitan Korea Utara.

"Ia harus diselesaikan dengan ketegasan tanpa memutuskan hubungan diplomatik sedia ada," katanya pada sidang media di Padang Sera, di sini tadi.

Beliau berkata demikian bagi mengulas kenyataan beberapa pemimpin pembangkang termasuk Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM), Tan Sri Muhyiddin Yassin yang meminta supaya konflik antara Malaysia dan Korea Utara tidak dieksploitasi bagi kepentingan politik.

Scroll to top