414 Pelajar Hidapi Influenza A (H3) di Negeri Perak


IPOH: Bilangan pelajar yang disahkan menghidap jangkitan Influenza A (H3) atau selesema bermusim di Perak meningkat daripada 216 orang semalam kepada 414 orang setakat jam 12 tengah hari tadi.

Pengerusi Jawatankuasa Kesihatan, Pengangkutan Awam, Hal Ehwal Bukan Islam, Integrasi Nasional dan Kampung Baru negeri, Datuk Dr Mah Hang Soon, berkata ia membabitkan 202 pelajar di Sekolah Raja Perempuan Taayah (SERATA) iaitu peningkatan 73 orang.


Katanya, Sekolah Menengah Tuanku Abdul Rahman (STAR) pula meningkat daripada 84 orang kepada 114 pelajar manakala Sekolah Kebangsaan Klebang Jaya kekal tiga murid.

Beliau berkata, 82 pelajar disahkan menghidap jangkitan itu di Sekolah Menengah Abdul Rahman Talib (SMART), Teluk Intan serta 13 kes terbaharu di Kolej Vokasional Slim River.

"Sebanyak 34 sampel sudah dihantar ke Makmal Kesihatan Awam Ipoh dan Makmal Kesihatan Awam Sungai Buloh sejak semalam (kelmarin), empat daripadanya menunjukkan gejala Influenza A (H3) dan satu Influenza B," katanya dalam kenyataan di sini sebentar tadi.

Beliau berkata, semua pelajar terbabit dikesan mempunyai simptom yang sama iaitu demam, sakit tekak, sakit badan, pening kepala dan kelesuan dan semua pelajar terbabit kini dikuarantin di asrama sekolah masing-masing dan menerima rawatan sewajarnya.

Scroll to top