Saudi Aramco Beli 50% Saham PETRONAS Dalam Projek RAPID Bernilai $7 Bilion


SALAH satu sebab utama lawatan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud ke Malaysia akhirnya terbongkar apabila lawatan itu dilaporkan telah membawa kepada penjualan 50% pegangan dalam projek penapisan dan petrokimia yang dimiliki oleh Petronas yang berjumlah US$7 bilion (RM31.10 bilion).

Syarikat minyak gergasi Arab Saudi, Aramco dilapor akan membeli sebanyak 50 peratus saham aset-aset dan usahasama terpilih dalam projek Penapisan dan Pembangunan Petrokimia Bersepadu (Rapid) di Pengerang, Johor.Reuters melaporkan, majlis kerjasama menandatangani perjanjian itu secara rasmi disaksikan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan Raja Arab Saudi, Raja Salman Abdulaziz Al-Saud.

Sumber: Reuters (petikan artikel di bawah)

Saudi oil giant Aramco will buy an equity stake in Malaysian firm Petronas' major refining and petrochemical project, the companies said on Tuesday, pumping in $7 billion in its biggest downstream investment outside the kingdom.

The deal will boost Aramco's downstream business ahead of a planned initial public offering next year and also bolsters Malaysia's state-controlled Petroliam Nasional Bhd - known as Petronas - after it cut spending because of the slump in oil prices.

In a joint statement, the firms said Aramco will take a 50 percent stake in select ventures and assets in the Refinery and Petrochemical Integrated Development (RAPID) project developed by Petronas.

The deal signing was witnessed by Malaysian Prime Minister Najib Razak and Saudi King Salman, currently on a state visit to Malaysia - the first in over a decade.

Dakwaan Mahathir Terbukti Benar

Tun Mahathir sebelum ini dilaporkan berkata, ada pemimpin negara asing datang ke Malaysia, bukan atas dasar persahabatan tetapi kerana sesuatu yang diberikan oleh perdana menteri kepada mereka.

Meskipun tidak menyebut nama pemimpin berkenaan, Tun Mahathir dipercayai merujuk kepada kedatangan Raja Arab Saudi, Raja Salman bersama delegasi 600 anggota yang terdiri daripada kerabat diraja dan jemaah menteri dari negara berkenaan.

"Kita tahu sebab-sebab yang orang asing membuat lawatan ke Malaysia. Saya tak perlu nak sebut di sini, tapi mereka datang bukan kerana persahabatan tapi kerana ada sesuatu yang najib boleh bagi kepada mereka," kata Tun Mahathir dalam ceramah anjuran BERSATU di Sungai Buloh.

"Inilah sebabnya mereka berada di sini," katanya lagi.

LIKE Facebook BULETIN untuk kisah menarik yang lain.

Scroll to top