Pemuda AMANAH Mahu PKR, BERSATU Fahami Isyarat PAS


KUALA TERENGGANU - Tindakan PKR dan Bersatu yang belum memuktamadkan rundingan dengan Pas hanya akan melengah-lengahkan usaha Pakatan Harapan khususnya dalam mengatur strategi memastikan pakatan itu mencapai kejayaan dalam PRU akan datang.

Ketua Pemuda Amanah Terengganu, Hasbie Muda berkata, sikap menunggu itu hanya menyebabkan masa semakin suntuk sedangkan tempoh pelaksanaan PRU14 semakin hampir.

Menurutnya, pemimpin kedua-dua parti itu sepatutnya faham melalui kenyataan pimpinan Pas sebelum ini yang telah memberikan isyarat jelas untuk tidak mengadakan kerjasama dengan Pakatan Harapan.

“Malangnya PKR dan Bersatu masih mengharapkan agar pendirian Pas berubah,” katanya dalam satu kenyataan kepada Sinar Harian, di sini.

Sementara itu, Hasbie berkata, ramai pihak hairan dengan sikap Pas seolah-olah merelakan pertandingan tiga penjuru sedangkan ia sama sekali tidak menguntungkan parti Pas dan berisiko menyebabkan Pas terlepas beberapa kerusi kubu kuatnya sekali gus boleh menyebabkan Pas menjadi ‘padang jarak padang tekukur’.

Bagaimanapun beliau menganggap pendirian Pas tersebut mungkin berasas dan menjangkakan ia turut melibatkan ‘peranan’ Umno BN yang berpotensi menyambung hayat Pas.

“Saya jangkakan BN tidak akan meletakkan calon mereka di Marang, Pengkalan Chepa dan beberapa kerusi parlimen dan Dun sebagai timbal-balas kerana mengizinkan pertembungan tiga penjuru berlaku.

“Di kerusi lain, Umno akan tetap bertembung dengan Pas bagi menunjukkan bahawa tidak berlaku penggabungan antara kedua-duanya. Mereka tidak mahu dilihat berada dalam satu blok yang sama kerana jika perkara itu berlaku, sebahagian besar pengundi Pas akan beralih kepada Pakatan Harapan,” katanya.

Sementara itu, Pemuda Pas Terengganu membidas dakwaan Pemuda Amanah negeri berhubung soal kerusi khususnya di negeri ini dengan menyifatkan dakwaan tersebut sebagai persepsi murahan dicetuskan kepimpinan sayap parti itu bertujuan menjatuhkan kredibiliti Pas.

Ketua Pemuda Pas Terengganu, Kamaruzaman Abdullah ketika mengulas mengenai isu bahawa Pas seolah-olah berpakat dengan Umno BN dikatakan dijangka tidak akan bertanding di beberapa kerusi Parlimen dan Dun sebagai menghargai peranan Pas mewujudkan pertandingan penjuru, Kamaruzaman berkata ia adalah modal yang akan terus dimainkan Amanah sehingga PRU14.

Menurutnya, dakwaan tersebut turut membuktikan bahawa pemimpin sayap Amanah lebih suka membayangi rakyat dengan penjelasan politik bersandarkan persepsi sedemikian sehingga sanggup mengetepikan realiti politik semasa.

“Amanah kalau dia bertanding dengan Umno dia tidak menang dan dia mahu Pas pun tidak menang juga. Jadi sekarang dia buat kerja dia (sebar persepsi) untuk burukkan imej Pas. Apa yang disebut oleh Amanah itu adalah persepsi yang murahan, tidak bersandar pada fakta dan realiti,” katanya kepada Sinar Harian, di sini.

Mengulas lanjut, Kamaruzaman turut mempersoalkan kepimpinan Amanah negeri berhubung siapa sebenarnya penyebab pertandingan tiga penjuru.

“Siapa yang menyebabkan tiga penjuru? Siapa? Pas kekal dengan dasar kita dan tetap lawan. Mana ada rundingan (kerusi dengan Umno dan BN ). Ini semua persepsi,” katanya.

Menurutnya, Pas telah lama bertapak di negeri ini dan dalam hal kerjasama dengan Pakatan Harapan, Pas tetap dengan pendirian untuk tidak bersama dengan DAP yang jelas menentang dasar Pas manakala Amanah disifatkan mengkhianati Pas.

“Kerana kita tidak menerima dua kumpulan itu tidak bermakna kita mahu bersama Umno. Perkara ini telah berkali-kali kita jelaskan bahawa kita tidak akan bersama Umno selagi dia tidak ubah dasar. Bagi Pas, kita kekal dengan dasar sedia ada,” tegasnya.

Scroll to top