Ringgit Mulakan 2017 Dengan Memecah Rekod Nilai Terendah Sejak Lima Tahun

Untuk rekod lima tahun yang lalu, pada 30 Disember 2011, ringgit didagangkan pada 3.1680 berbanding dolar AS, perbezaan sebanyak 41.6%.


KUALA LUMPUR (3 Jan): Ringgit susut kepada tahap paling lemah pagi ini pada 4.49 berbanding dolar AS mengukuhkan setakat hari ini, dengan jangkaan ringgit telah menjadi lebih terdedah kepada pengukuhan dolar AS berbanding dengan rakan-rakan Asean, disebabkan sensitiviti negara untuk kadar faedah AS.

Dalam reaksi e-mel kepada laporan The Edge Financial Daily pagi ini, ForexTime Ltd penganalisis penyelidikan Lukman Otunuga berkata “Perlu diingat bahawa salah satu daripada sebab utama untuk penurunan yang pedih dilihat dalam ringgit adalah disebabkan oleh sensitiviti Malaysia dengan kadar faedah Amerika Syarikat.

“Walaupun negara mendapat faedah dari era kadar faedah yang sangat rendah beberapa tahun lalu, spekulasi kadar yang lebih tinggi boleh memberi tekanan kepada aset Malaysia yang telah menjadi sangat sensitif kepada apabila Rizab Persekutuan AS mengetatkan dasar monetarinya, dan apa-apa  yang akan melemahkan ringgit ,” dia menambah.

Ringgit disebut harga antara 4.4815 dan 4.4932 berbanding dolar AS, data Bloomberg menunjukkan. Sementara itu, pada 30 Disember 2016, kadar pertukaran di akhir dagangan ialah pada 4.4862.

Untuk rekod lima tahun yang lalu, pada 30 Disember 2011, ringgit didagangkan pada 3.1680 berbanding dolar AS, perbezaan sebanyak 41.6%.

Scroll to top