Kerajaan Boleh Robohkan KLCC Untuk Padam Legasi Tun M

PETALING JAYA: Kerajaan dengan mudah boleh menghapuskan legasi Tun Dr Mahathir Mohamad dengan merobohkan Menara Berkembar Petronas (KLCC) jika mahu, demikian menurut Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak.


Menteri Komunikasi dan Multimedia itu berkata demikian sebagai mengulas dakwaan bekas perdana menteri itu bahawa kerajaan mahu memadamkan legasi beliau dengan membunuh idea pengeluaran kereta nasional iaitu Proton.

Salleh berkata jika dakwaan berkenaan adalah benar, terdapat banyak warisan lain Dr Mahathir yang mungkin telah dipadamkan.

"Jika kerajaan mahu menghapuskan legasi beliau, sudah tentu KLCC turut dirobohkan.

"Namun kerajaan hari ini berpaksikan kepada rakyat didahulukan iaitu membangunkan kemudahan yang dapat memanfaatkan rakyat secara keseluruhan dan bukan segelintir golongan sebagaimana berlaku di era pentadbiran beliau,” kata Salleh menjawab catatan blog Dr Mahathir seperti yang dilaporkan portal bnbbc.com.

Dr Mahathir mendakwa kerajaan sedang cuba untuk memadamkan namanya daripada Proton dengan menghalang kakitangannya daripada menjalin sebarang kerjasama dengan penyokongnya.

"Mereka tidak boleh mengaitkan nama saya dengan Proton. Ia perlu dijual 100 peratus kepada warga asing supaya industri automotif tempatan boleh dihapuskan.

"Hanya kereta yang diimport akan dibenarkan dijual di Malaysia. Mereka tidak mahu apa-apa dikaitkan dengan saya. Mereka lebih suka melihat industri ini musnah asalkan0 Najib gembira," katanya Dr Mahathir.

Walaupun Salleh mengakui bahawa Dr Mahathir telah memainkan peranan yang penting dalam Proton, beliau menafikan bahawa kerajaan mempunyai niat untuk menamatkan industri kereta tempatan.

Beliau berkata kerajaan memberikan suntikan pinjaman sebanyak RM1.5 bilion kepada Proton pada April lalu.

Dr Mahathir meletak jawatan sebagai Pengerusi Proton Mac lalu.

BACA JUGA: 'Tukang Masak Saya Pun Najib Mahu Tukar' - Tun M

Jangan lupa untuk LIKE Facebook MyBuletin

Scroll to top