Kemaskini Terbaru Simpanan Minimum KWSP Dinaikkan Menjadi RM228,000

KUALA LUMPUR: Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) mengumumkan yang jumlah simpanan asas akan disemak semula daripada RM196,800 kepada RM228,000 berkuat kuasa 1 Januari 2017.


Jumlah itu akan ditetapkan sebagai sasaran minimum simpanan KWSP yang ahli perlu miliki apabila mereka mencapai usia 55 tahun, katanya dalam satu kenyataan di sini, Jumaat.

Simpanan asas itu merujuk kepada jumlah yang dianggap cukup bagi menyokong keperluan persaraan asas ahli selama 20 tahun daripada umur 55 ke 75 seiring dengan jangka hayat rakyat Malaysia.

Kuantum baharu itu ditanda aras terhadap pencen minimum untuk kakitangansektor awam, yang dinaikkan daripada RM820 kepada RM950 sebulan daripada usia 55hingga 75.

“Kuantum simpanan asas KWSP itu disemak semula secara berkala mengikutpencen minimum kakitangan sektor awam, atau setiap tiga tahun, yang mana lebih awal, dengan semakan terakhir berkuat kuasa pada 2014,” kata Ketua Jabatan Hal Ehwal Korporat, Nurini Kassim.

Berikutan kenaikan kos sara hidup, jangka hayat yang lebih panjang dan kadarinflasi lebih tinggi, KWSP telah memutuskan untuk menyemak semula simpanan asas kepada RM228,000 daripada RM196,800.

“Sejajar dengan itu, ahli ahli perlu mempunyai simpanan lebih tinggi dalam akaun KWSP mereka untuk layak menyertai Skim Pelaburan Ahli (SPA) KWSP,”katanya.

Skim itu menawarkan ahli dengan pilihan meningkatkan simpanan persaraandengan menempatkan sebahagian simpanan KWSP mereka dalam Akaun 1 untuk dilaburkan dalam dana unit amanah atau melalui mandat swasta diuruskan institusi pengurusan dana (IPD) di bawah SPA KWSP.

Menurut Nurini, simpanan asas itu akan diguna sebagai panduan untuk ahli menentukan jumlah dibenarkan bagi dipindah untuk pelaburan di bawah skim tersebut.

Berkuat kuasa 1 Januari 2017, jumlah yang layak untuk ahli melabur di bawah SPA KWSP telah dinaikkan sehingga 30 peratus daripada simpanan asas mereka daripada Akaun 1, berbanding 20 peratus sekarang ini.

“Sebelum menyertai skim ini, ahli KWSP perlu membaca prospektus dan dokumen pendedahan untuk memahami sepenuhnya produk pelaburan tersebut dan perlu berbincang dengan penasihat kewangan profesional.

“Ahli dengan i-Akaun juga boleh merujuk kepada Portal Maklumat SPA KWSP untuk butir terperinci mengenai dana unit amanah di bawah skim itu, di samping IPD yang menguruskan dana unit amanah terlibat,” kata Nurini.

LAGI BERITA: Azizan Osman Tipu Miliki "PhD" Untuk Ceramah Motivasi Keusahawanan Serata Malaysia

Jangan lupa untuk Like Facebook MyBuletin

Scroll to top