Memburukkan Kerajaan - 820,000 Individu Tidak Dibenarkan Ke Luar Negara

Sekarang, sesiapa sahaja yang memburukkan kerajaan boleh dihalang daripada meninggalkan negara ini selama tiga tahun.


Mana-mana rakyat Malaysia yang berbuat demikian ketika berada di luar negara, juga akan dihalang ke luar negara selama tiga tahun apabila mereka pulang.

Memetik satu sumber, akhbar harian berbahasa Inggeris The Star berkata, Jabatan Imigresen telah menguatkuasakan peraturan itu sejak beberapa bulan lalu, satu langkah yang dikatakan untuk "melindungi imej negara".

"Sesiapa yang memburukkan kerajaan dalam apa-apa cara, akan dihalang ke luar negara.

"Hanya ketua pengarah Jabatan Imigresen mempunyai kuasa untuk meneliti rayuan mereka," kata sumber itu.

Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Sakib Kusmi mengesahkan kewujudan peruntukan tersebut, sambil menegaskan bahawa memiliki pasport Malaysia adalah satu keistimewaan dan bukan satu hak.

Kerajaan, katanya, mempunyai budi bicara untuk mengeluar, menangguh atau membatalkan pasport seseorang.

Mereka yang dihalang ke luar negara, bagaimanapun, boleh mencabarnya di mahkamah, kata Sakib, kerana mereka mempunyai hak untuk berbuat demikian.

Sementara itu, di bawah peraturan terbaru itu, sumber itu berkata, rakyat Malaysia yang ditangkap dan dihantar pulang kerana tinggal melebihi tempoh, melakukan jenayah atau bekerja tanpa permit yang sah di luar negara, juga akan dihalang keluar negara selama dua tahun.

Dan mereka yang lalai atau kehilangan pasport tiga kali dalam tempoh lima tahun, tidak akan dikeluarkan yang lain dalam tempoh sekurang-kurangnya dua tahun.

Kes terbaru yang dilaporkan seseorang dilrang meninggalkan negara ini adalah Pengerusi BERSIH, Maria Chin Abdullah di KLIA ketika hendak berlepas ke Korea Selatan Ahad lepas.

Maria berkata, pegawai imigresen hanya berkata perintah itu (menghalangnya ke luar negara) adalah dari Putrajaya.

Apabila ditanya mengapa Maria dihalang meninggalkan negara ini, Timbalan Menteri Dalam Negeri, Datuk Nur Jazlan Mohamed berkata, kerajaan tidak perlu perlu memberi sebab-sebab larangan tersebut.

Ketahui Status Anda Di Sini

Untuk mengetahui status anda, boleh layari:
http://sspi2.imi.gov.my/default.aspx atau klik pada link tersebut untuk semakan lebih lanjut.

Sila buat semakan sebelum anda merancang ke luar negara :)

BACA JUGA: Peniaga Online Mungkin Dikenakan Cukai Tahun Hadapan

Jangan lupa untuk LIKE Facebook MyBuletin

Scroll to top